Fibrex, fiberhusk och pofiber

12 augusti, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

Ofta ser man ju i recept just dessa mjöl och många undrar vad det är och vad man har det till. Man hittar dessa produkter i samma hylla som övriga glutenfria produkter och mjöl hittas i din lokala matvaruaffär.

Fibrex finns som flingor och strö, bra att ha i kakor och desserter när man vill ha lite tugg och lite grövre känsla.
Fibrex är en kostfiber, gjord av betfiber, det är också naturligt fri från gluten, och har en ganska hög sväll förmåga.
Fibrex-strömald är bra att bröa bakformar men också till panering.
Fibrex-strö innehåller 5,5 gram kolhydrater per 100 g råvara.
Fibrex flingor 4 gram kolhydrater per 100 g.

FiberHusk är 100 % pulveriserat psylliumfröskal. Det har visat sig att de gelébildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Tack vare sitt rika innehåll av kostfiber (85%) har fiberHusk förmågan att suga upp vätska och svälla. Det ger en geléartad konsistens som binder samman degen.
Inom LChf används det mest i bröd, pannkakor, och i vissa kakor. En del upplever lite knaster och man bör dosera i någon eller några få msk bara.
Fiberhusk innehåller 0 kolhydrater.

Pofiber är potatisfiber och används ofta att bröa formar men också i vissa mjuka kakor och då upp till ca 0,5 dl. Kolhydratsinnehåller är 12 gram per 100 gram, Pofiber väger lätt som en fjäder.

 

 


Annonser

9 kommentarer

  1. irene skriver:

    Jätteintressant att läsa alla dina artiklar…
    underbar blogg du har…
    irene

    • Mariann skriver:

      Tack Irene! :D
      Alltid roligt att kunna bidra på många sätt!
      Stor kram och ett jätte tack för att du gillar min blogg :)
      Mariann

  2. carolin skriver:

    Hej, kanske kan du hjalpa mig? jag bor i Italien och det ar inte latt att hitta alla olika mjolsubstitut i pastans hemland MEN jag har lyckats hitta hela psylliumfron (sma, sma) och undrar om jag maler dem blir det fiberhusk da eller ar det battre att anvanda dem som de ar?Hoppas du kan hjalpa mig. Tack carolin

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! :D
      Jag vet inte om de går att mala, för fiberhusk är ju pulveriserade psylliumförskal.
      Jag skulle nog hellre använt dem som de är.
      Om du vill köpa kokosnötsmjöl mm kanske du kan hitta sådant i USA, ex iHerb, de skickar ju till hela europa.
      Jag vet inte hur LCHF butiken.se här gör, men man kan kanske fråga.
      Du får köpa med dig hem när du besöker sverige annars. :)
      Kram och välkommen hit igen!
      Mariann

  3. Malin skriver:

    Tack äntligen någon som reder ut begreppen

  4. hege skriver:

    Kan man inte ha bara mandelmjöl och fiberhusk i bröd? Varför skall man även ha pofiber och fibrex i vad blir skillnaden

    • Mariann skriver:

      Det beror på vad man vill göra för bröd, det blir både konsistens och smakskillnader.
      Prova dig fram så lär du se och cokså se vad du gillar!
      Bara mandel och fiberhusk kan lätt bli ”kaka” över det.

Kommentera

*