Fruktos är inte = frukt

27 maj, 2013 av Mariann Lämna en kommentar »

fruktosEtt vanligt missförstånd är att man tror att all frukt innehåller bara fruktos.

Fruktos är troligtvis det farligaste sockret då det är levern som får bryta ner denna sockerart. När något får ett lågt GI (Glykemiskt index= hur snabbt en sockerart bryts ner) är det oftast alltid en hög halt av fruktos, eftersom det endast är levern som bryter ner fruktosen.

Det sk ”vita sockret” heter Sackaros och består av lika delar glukos och fruktos.  Honung  består av 70% fruktos.
LÄS ÄNNU MER och här kan du också läsa och se R.Lustig om sackaros, glukos och fruktos.

Här ser du en lista med lite frukt & grönt så kan man se vilken del som är fruktos och vilken del som är glukos.

Med högre fruktoshalt:
fruktoshalt i % glukoshalt i %
äpple 5,9 2,4
päron 6,2 2,8
vattenmelon 3,4 1,6
russin 29,8 27,8
morot 1,8 1,6
squash 1,4 1,1
tomat 2,0 1,3
tomatpuré 4,7 3,0
nypon 5,2 4,2
röda vinbär 4,4 2,9
hallon 2,2 1,6
honung 40,9 35,7
fikon 16,1 14,7
vindruvor 7,8 7,6
HFCS 55-90 45-10
Med högre glukoshalt:

torkade dadlar 21,6 27,2
torkad aprikos 10,0 20,8
banan 2,7 4,4
ananas 1,4 2,3
broccoli 0,7 1,2
lök 1,5 1,6
brysselkål 0,7 1,2
blåbär 2,9 3,0
sirap 21,7 24,2

Annonser

3 kommentarer

  1. LottaJ skriver:

    Bra tabell!
    Jag funderar, spelar ratiot någon roll, förhållandet fruktos/glukos? Noterar dock att äpplen och päron som är stapelvara vad det gäller frukt för många har ratio på 2 eller mer. Det är ju lätt att komma upp i många gram där också. Många tycker de är såååå duktiga som äter minst 3 äpplen om dagen 😉

    • Mariann skriver:

      eftersom man menar på att fruktosen är det värsta sockret så bör den troligtvis vara lägre än glukosen, är den inte det är det nog bara lite man bör äta, kasnke inte 3 om dagen då 😉

  2. A skriver:

    Fruktos i större mängder är katastrof för min tjuriga IBS-mage.
    Äpplen och päron är total katastrof.
    Ananas är den enda frukt jag tål bra, banan kan gå ok också men gillar den inte.

    Mycket mer gaser från saker som äpplen och päron än av sådant som broccoli och lök som ”ska” vara illa med det. Blir mer och mer tydligt jag inte alls tål gluten, vetestärkelse och fruktos och däri ligger de största mående förbättringarna för mig med lchf snarare än exakt kolhydratsmängd.

    Tabellen är dock lite elak mot morot, 1.8 vs 1.6 är ju nästan samma och absoluta mängden ganska liten.
    Och lite snäll mot honung, eller ja avser nog icke flytande honung. Flytande honung är generellt mycket ”värre” än fast gällande fruktos.

Kommentera

*