Fullkornets förträfflighet?

30 juli, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

Idag grunnar jag lite över detta mantra som går som en löpeld genom befolkningen och som många säger utan att egentligen veta något om det.

”Fullkornsbröd är så nyttigt”

Detta har vi blivit hjärntvättade med sedan barnsben, så länge att det har blivit en sanning för de allra flesta. Likaså detta andra lilla mantra som jag idag inte tänker gå in på ”fruktogrönt”…. Många äro myterna i vårt samhälle…

Hur som, idag grunnar jag över fullkornets ”förträfflighet”. Glömmer nämligen aldrig när Hr Litsfeldt i tv4 morgonsoffan sitter med två tallrikar och på den ena ligger 2 grova smörgåsar av det ”hälsosamma” slaget och på den andra assietten ligger det ca 1,5 dl strösocker. Så säger han det mest ögonöppnande någon sagt ( i mina öron) att när du ätit dessa två grova smörgåsarna så har du fått i dig lika mkt ”socker” som om du ätit 1,5 dl strösocker. Man har alltså höjt blodsockret lika mycket som om man ätit strösocker med dessa två hälsosamma smörgåsarna…

Ingen skulle finna på att käka 1,5 dl strösocker som frukost, men grovt bröd går bra….

Sedan att strösocker också innehåller fruktos som har ett långsammare GI, tänkte inte jag på då…

Tänker också att spannmålet som ju troligtvis är den största boven till vår ohälsa och då handlar det kanske om glutenet. Det är ju så att inom LCHF så pratas det inte så mycket om glutenet som boven, utan fokus verkar mer ligga på antinutrienterna lektiner och fytiner.
Jag grunnar över om det kan vara så att gluten skadar tarmen och därmed får dessa antrinutrienter en ingång?

Det är ju först nu i dessa moderna tider man kommit på ett sätt att ta bort gluten ur spannmålet, men jag tänker inte använda min kropp i detta experiment. Jag tar det säkra före det osäkra och avstår allt spannmål. Jag tar numera inte ens en liten finncrisp…

Antagligen är det många faktorer som spelar in till vår ohälsa, men att avhålla sig från spannmål verkar vara det rätta. Många menar ju på att skelett som är bortåt 10.000 år gamla inte visar spår av våra sjukdomar och naturfolk som inte ätit spannmål (gluten) uppvisar inte heller våra ohälsa. Eftersom folk på ön Kitava och även sydamerikanska indianer verkar haft hälsa, kan det tyda på att gluten är boven, då de båda folken ätit spannmål i form av ris och majs.

Vore intressant egentligen att få veta mer omkring just detta.

Hur resonerar ni och tänker?


Annonser

8 kommentarer

  1. Maria skriver:

    Oj det var intressant som du skrev i slutet, om de som äter ris och majs. I Asien äter de ju också mycket ris, jag har läst att de ”börjar” få mer diabetes och andra sjukdomar där, troligen för att de mer och mer tar efter maten som vi äter.
    Detta som du skriver tas upp i boken Vegomyten, av Lierre Keith. Har du läst den? Jag har inte hunnit igenom hela än men den är oerhört intressant, och skrämmande. Den diskuteras ju lite inne på KiF.
    Sedan kom jag att tänka på att jag läst detta om gluten på en hemsida. Längst ner på denna första sida har du en lista, klicka på den första om toxins 🙂
    http://thehealthyskeptic.org/perfecthealth

    • Mariann skriver:

      Hej!
      Jag har läst den serien 9 steps fast det var ett tag sedan och den är jätte bra.

      även Vegomyten och den var verkligen läsvärd (bästa boken)och en ögonöppnare för mig. Jag behövde verkligen läsa den för att ”come to terms with my meat eating”. Jag har ju varit vegetarian i 15 år och hade svårt att äta kött och fick ganska stor ångest över det. När jag läste den boken gav det mig svar och jag fick ett nytt förhållningssätt till djuren och livet som helhet. Kretsloppet mm. Jag kunde se att jag avskärmat mig som en del av det och satt mig själv högre än djuren. Numera ser jag köttätandet som en del av livet och att vara människa. Lite som jag antar Indianerna såg det. Jag äter bara gräsbetes kött.

      Men jag kan konstatera att man inom lchf-rörelsen glömmer glutenet, iaf där jag läser på svenska sajter.
      Tack för din påminnelse om ”healthyskeptic” och boken, kanske dags att läsa om den 😀
      kram Mariann

  2. Ann E. Thörnroth skriver:

    Ja det är verkligen märkligt, dessutom broendeframkallande tydligen, det är mackorna som är svårast att sluta med vittnar många om, även jag.Tyvärr har jag inte hittat någon lchf-variant som är gott o ger tuggmotståndet.Jag har provat ganska många.Vi får väl inte glömma att detta är en stor industri med mycket pengar bakom sig ,dom struntar i vår hälsa. ////Ann

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Jag håller med dig och jag upplever också detta som beroendeframkallande, för mig var det också brödet som var svårast,
      kan än idag få en längtan efter bröd, och i synnerhet rågsmaken som kan bli av ex en finncrisp.
      Så helt klart är det någon form av drog….
      ja vi ska nog inte vara så naiva och tro att industrin vill oss väl… de vill tjäna pengar till varje pris.
      Kram och välkommen hit igen!
      Mariann

  3. Maria skriver:

    Om man tänker efter lite (mer än det vi får lära oss från skolböckerna och SLV) så borde vi förstå att det som växer, också lever! T.ex. olika spannmål och grönsaker. Alltså har de utvecklat olika sätt att låta sig spridas, utvecklas och skyddas mot angripare. Riktigt smart gjort! Och människan tror att det är vi som håller i trådarna… :)))
    Fast jag undrar vad de som arbetar i de här industriera och företagen själva äter? Tror ni de kör på med fullkorn, socker och annat spannmål? Eller kanske har även de insett att de driver mänskligheten mot graven, men vill så förtvivlat tjäna pengar och rädda sitt anseende..

    • Mariann skriver:

      ja, det beskriver boken Vegomyten väldigt fint.

      Jag tror nog att de flesta äter det industrin tillverkar och kan inte, eller vill eller orkar inte förstå. Jag hoppas framtiden jobbar för att folk i flest snart förstår sammanhangen. Vi är ju rätt många ”på golvet” som förstått iaf. 😀
      //Mariann

  4. Mariann skriver:

    jag funderar många gånger över människors ovilja att förstå eller sätta sig in problemet. Varför?
    Jag tycker nog bevisen är uppenbara för den som vill se dem.
    Vill man inte då vara frisk eller hur tänker man?
    Eller tror man inte på en sådan relativ enkel lösning?
    //Mariann

  5. Maria skriver:

    Ja kanske det är så som du säger, att det är ”för enkelt” för dem?
    De allra flesta jag känner som äter ”vanlig” mat verkar förstå att socker i större mängder inte är bra. En del utesluter det till och med, MEN de menar att potatis, bröd och sånt är bra mat, och frukt är fantastiskt bra… särskilt för barn, som ”ska ha 200 gr om dagen”. Det är frustrerande att inte kunna omvända dem med en trollformel eller nåt 😉

    Tror nog en del också ligger i att man gör skillnad på djur och djur, och växter är något man placerar för sig.. som är bra för oss för att det anses ”fräscht” kanske.

Kommentera

*