Grädde vs smör

21 augusti, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Smör är ju grädde utan vassle, dvs mindre protein och inga kolhydrater att tala om.
Så om vi väljer smör i kaffet istället för grädde torde det vara inga problem, eller?

Vi kan roa oss med att kika lite på dessa två eminenta livsmedel.

Grädde: 100 g / 1 dl  innehåller 40 gram fett, 2,10 g protein och 3 g kolhydrater.
Smör: 100g innehåller 80 gram fett, 0,60 g protein och  0,40 g kolhydrater

Nu kommer vi till den viktiga delen…
De flesta tar lätt 1 dl grädde i kaffet och då blir fettandelen 40%
Tar du 2 msk smör i stället så lär du landa på ca 25-30 gram smör och det blir ca 20 gram fett. ( knappt inget protein och kh)
Tar du då också i 2 msk kokosfett (ca 25) så blir den sammanlagda fettandelen ca 45 g.
Inte så våldsamt mycket mer än att hälla frikostigt med grädde i sitt kaffe alltså…

Så alla ni som väljer smör i kaffet istället för grädde kan lugnt fortsätta med detta.


Annonser

22 kommentarer

 1. Bra där Marianne!
  Kul med debatt.
  Jag har haft smör i kaffet på jobbet i många år eftersom grädden inte håller sig så länge men också för att slippa vasslen/kolhydraterna.
  Det som blev roligt med mitt Magic Bullet Coffee var att nu har jag ÄNTLIGEN efter alla år hittat ett sätt att få i mig det nyttiga kokosfettet.
  Den delen av mitt budskap försvann på vägen någonstans….
  Jag skrev om varför jag är så mån om kokosfettet på min blogg i gårkväll. Betydligt viktigare orsak än att tappa några kilon.

  • Mariann skriver:

   jag noterade någon som vart vettskrämd för att dricka äggmjölkslatte och det var alla de som nu blev rädda för smör i kaffet som jag ville lyfta fram faktan för. 😀

 2. Katarina skriver:

  Men herregud – VEM skulle ta 1 dl grädde i kaffet OCH 2 msk kokosfett??? Jag började med LCHF tack vare Annika Dahlqvists kloka böcker med recept på riktig mat. Hade jag läst om dylikt ovanstående hade jag aldrig i min värld testat LCHF. Jag tror att ni skrämmer bort många som hade behövt LCHF. Undrar också om ni uppnår något positivt (förutom att äta kokosfett) med ert stora fettintag i kaffekoppen på morgonen som gör att man hoppar över andra näringsämnen till frukost? Går ni ner i vikt?

 3. Monicas Mat skriver:

  bra jämförelse:)

 4. Erik skriver:

  1 dl grädde i kaffet menar du under 1 dag eller hur marianne? Tror Katarina har missuppfattat eller är det jag som gör det med detta inlägget?

  • Mariann skriver:

   Jag menar att när folk dricker kaffe en eler flrea gg dag åker det lätt ner bortemot 1 dl i kaffet, en skätt grädde kan lätt bli 1 dl. jag ahr provat och ajg vet, ajg ser också de som har grädde i kaffet av mina bekanta… inte långt från dl i kaffet 😉
   men ajg menar INTE grädde OCH koksofett utan smrö och koksfett blri ca som grädde i kaffet 😉

 5. Lina skriver:

  Då kommer jag med en liten fråga, mixar eller vispar ni något? Eller klickar ni helt enkelt i 2msk kokosfett samt 2 msk smör (tex) och häller sedan på erat kaffe? 🙂
  Jag har nämligen själv precis upptäckt att det blir inte ”en skvätt grädde” när man häller det i kaffet. Jag har därför börjat använda mitt ½dl mått 🙂
  Ha det gott!

  • Mariann skriver:

   Precis, det blir lätt mer än en skvätt och när jag mätte vad en skvätt aknvara blir det lätt bortemot 1 dl…
   jag mixar smör och kokosfettet emd stavmixer, blir jättegott och som en latte ungefär. 🙂

 6. Åse skriver:

  Lina; använd en stavmixer och helst en hög smal behållare (jag har en som följde med stavmixern). Då får du ett skummig fylligt kaffe. Annars kommer fettet att lägga sig ovanpå kaffet och då får du röra varje gång du ska dricka. Fungerar ju såklart, men mixar du så är det som ett kaffe du kan köpa ”på stan”. Lyxigt gott.

 7. Rebecka skriver:

  Antingen tar en ju grädde eller smör/kokosfett, Katarina. Aldrig läst någon som tar både och i en och samma kaffekopp. Däremot låter det mycket med 1 dl grädde i en kaffekopp, fast det kanske inte är det som menas (såvida det inte är en megakopp eller megamugg snarare)? Jag tar kanske 1 msk grädde till en kopp kaffe.

  Provade ha i kokosfett i kaffet en gång men gillade det inte. Jag gillar inte ens när jag får fettklumpar från gräddpaketet. Tar nästan hellre mjölk (fet) eller dricker svart. Jag är inte alls så glad i fettigt kaffe. Däremot älskar jag att ösa på smör i viss mat.

  Jag har kokosfett (med smak) hemma som inte blir använt… Vad kan jag använda kokosfett med smak till? Matlagning passar kanske inte så bra eftersom det smakar kokos? Kanske till thaigryta däremot, steka kyckling och grönsaker i smaksatt kokos (om jag ändå ska ha i kokosgrädde)?

 8. Cissi skriver:

  Jag har druckit Bullet Coffee i lite drygt en vecka och jag tycker att det är toppen! Även min karl, som ALLTID har grädde i kaffet, tycker det är jättegott och ett perfekt alternativ till grädden 🙂
  Kokossmaken är perfekt.

  Tack för din ”uträkning” 😀

 9. Farmor Kaisi skriver:

  Har ej testat detta ännu, har en fråga om temperaturen i det färdigmixade kaffet. Blir det inte kallt eller bara ljummet? Jag skulle vilja ha det varmt men hur?

  • Mariann skriver:

   Då jag kör 1 dl kaffe emd 1 dl vatten kokar jag upp smör, kokosfett och vatten och häller det i det bryggda kaffet och mixar. 😀 varmt och gott.

Kommentera

*