Gröt – LCHF – Paleo – kokosgröt

26 september, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

IMAG0224 [1024x768]

Detta är LCHf´sfärens allra första gröt! Håll tillgodo!

LCHF- gröt 1 portion

2 ägg
1 dl grädde (för mejerifri välj: kokosmjölk/mandelmjölk/havregrädde)
1 msk kokosnötsmjöl
vaniljpulver och kanel (eller annan valfri smaksättning, ex kardemumma)
30 g smör + ev smörklick för smöröga på gröten (för mejerifri välj: kokosfett)

 

 

DSC_0030Gör så här:
Vispa ägg och grädde väl, vispa ner kokosnötsmjölet och krydda upp med vaniljpulver och kanel. Stek på medelhög värme i stekpanna med smöret i och fös försiktigt gröten fram och tillbaka, den får absolut inte stekas hårt.
Självklart går den att göra i kastrull också  numera gör vi alltid gröten i tjockbottnad kastrull med en spiralvisp.
Servera gärna med gammaldagsmjölk och kanel. Varför inte låta en rejäl klick smör smälta på gröten, sk smöröga!

Detta är dotterns frukost varje morgon och hon har via en del experimenterande själv kommit fram till denna gröt.

Ibland tar hon i lite fibrex för lite mer tugg.
Jag kan tänka mig att kardemumma också kan vara gott som smaksättning.

* För helt mejerifri (paleogröt) ta  kokosgrädde/mandelmjölk (havregrädde för de som önskar det) och kokosfett.

Säkert en bra mkt mer hälsosam gröt för barna istället för dessa ”pappgröter”!

 

 

 


Annonser

56 kommentarer

  1. Eva Hagbjärn skriver:

    Låter som en riktigt god gröt.
    Ett par frågor:
    Använder din dotter fibrex istället för kokosmjöl eller lägger hon till det?
    Tror du att man kan mala kokos själv och använda det?
    Kram Eva
    P.S. Tack för en jättefin blogg och alla recept!!!!

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Hon tar lite fibrex också, kanske en högst msk. möjligt att det också är knappt en msk av kokosnötmjölet.
      OM du mal flingor kommer gröt och allt annat du använder det ” mjölet” till att smaka kokos + att flingor inte sväller på samma sätt som kokosnötsmjölet.
      Jag kan lova dig att en påse kokosnötsmjöl är värt varenda krona det kostar.
      Kram och tack för att du gillar bloggen! :D
      Mariann

      • Eva Hagbjärn skriver:

        Tack Mariann,
        Ok då får jag ta och beställa en påse med kokosnötsmjöl ;-)
        Synd att de inte har sådana varor i de vanliga matvarubutikerna, men det kanske kommer.
        Maxi i Ängelholm har faktiskt mandelmjöl i 500 g påsar och lite andra typ LCHF varor, men de står en aning undangömda så det var bara rena rama turen att jag hittade det.
        Ha en bra dag! Eva

        • Mariann skriver:

          Ja, jag håller med hade underlättat om det hade funnits i vanliga affärer. Men jag tror att i en framtid så finns det där.
          Numera har vissa i alla fall sukrin. :D
          ha det gott!
          Mariann

  2. Rebecka skriver:

    Jag har aldrig gillat gröt men ska nog ta och testa detta ändå. Låter ju gott!

    • Mariann skriver:

      Jag har inte smakat, då jag bara äter stekta ägg varje morgon, men hon har nu kört denna gröt länge och det luktar så gott när hon lagat detta, verkligen gröt. :)
      Hon säger att den inte smakar ägg och har gröt konsistens. :D
      Kram Mariann

  3. Lena skriver:

    Gott!
    Bytte ut kokos mot casewnötter o sesam…hae inte kokos hemma.. MUMS!

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! :D
      Kul att du provade med vad du hade hemma! :)
      Kokosnötsmjölet ska man bara veta att det har ingen smak av kokos. utan fungerar lite som vetemjöl men utan alla femtioelva negativa egenskaper.
      Kram mariann

  4. kalliklatt skriver:

    wow detta måste testas! Jag älskar gröt och saknar det sen jag började med LCHF. Nu måste här inhandlas kokosnötmjöl. Vilken sida är bäst att handla från? Bäst leveransvillkor pris mm.

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! :D
      Jag tycker man bäst handlar det på LCHF butiken på nätet, det finns vissa hälsokostaffärer som kan ha det också.
      Du kommer inte ångra investeringnen i kokosnötsmjöl! Du kan baka jätte gott med det.
      Kram Mariann

  5. linn skriver:

    tack så mycket för din underbara fina blogg.kram

  6. Odai skriver:

    @kalliklatt

    Om du bor i göteborg så kan jag tipsa om att Indian food house på backaplan har kokosnötsmjöl till mkt bra pris. Du hittar de under

    http://www.hitta.se/ViewDetailsPink.aspx?vkiid=44kHZCVe6WfmXfKMRAdLQw==&vad=Indian+Food+House

    Tack för receptet Mariann, och hoppas att det är ok att jag tipsar om Indian food house (ingen reklam alltså).

  7. Anne-Li skriver:

    Hej!
    Ska absolut testa gröten! Tack för receptet!
    Ang kokosmjölet så har http://www.bodystore.se bra pris.. : ) Borde man inte kunna göra nån god gröt med pofiber också?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Har faktiskt inte en aning om pofiber skulle funka, vi gillar ju kokosnötsmjölet här och smaken av det, men provar du med pofiber så måste du berätta om det gick bra. :)
      Kram från Mariann och välkommen hit igen!

  8. KickAnn skriver:

    Hej Mariann, tack för tips på alternativ gröt, ska absolut prova men har några funderingar innan jag sätter igång…

    Du skriver att man ska vispa ägg och grädde väl men du menar då inte att man behöver elvisp och ska vispa det pösigt?

    Sen funderar jag på hur smakbrytningen blir om man tillsätter lite salt, har du prövat? I så fall ska man nog hoppa vaniljpulvret förstås.

    Om man tillsätter Fibrex tänker jag mig att det kanske bör stå och svälla i smeten en stund innan man ”gräddar”?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit ska du känna dig! :D
      Vi vispar bara rejält med spiralvisp ingen elvisp.
      Sedan gör salt i ex en omelett att den inte blir krämig, och en len go gröt är vad som efterfrågas här ;)
      Man kan mkt väl låta fibrexen svälla en stund för mindre motstånd i tugget, men ändå tugg, om du förstår hur jag menar :/
      Kram från Mariann

  9. Sol skriver:

    Hei!
    Jeg kjøper kokosmel på iherb.com, de tar ikke så mye porto.
    Det er en ganske bra pris.

  10. Rebecka skriver:

    En liten fråga, normalsaltat smör eller osaltat smör?

    Är det 30 g smör som jag ska steka i?

    Jag har ingen mjölk hemma förutom mellanmjölk (inte jag som dricker). Tror du jag kan använda grädde istället alternativ spä ut grädden med lite vatten?

    • Mariann skriver:

      Hej!
      jag gjorde denna gröt själv igår och då hade jag ren grädde på gröten :D Vill inte använda mjölk…
      sedan gjorde jag det med normalsaltat smör både i och på gröten. Funkar jätte bra i min mun.
      dock läste jag någon som skulle göra den på osaltat så det är nog en smaksak.
      jag smälter minst 30g smör (gillar smör) och tar ca 20 g upppepå.
      Sedan gör ajg den i kastrull, dottern i stekpanna. jag är lat och orkar bara diska kastrullen och inte hålla på med att också olja in en stekpanna…
      Så ajg smälter smöret i kastrullen och häller ner grötsmeten i en stråle under vispning på mellan värme, vispar under tiden den tjockna. Den blir lite som vaniljkräm.
      Man stoppar ju själv vid den konsistens man gillar. :)
      KRAM

    • Rebecka skriver:

      Sitter och äter gröten nu. Jag gillar ju egentligen inte gröt men ville prova. Kan i varje fall konstatera att den är godare än vanlig gröt.

      Jag tog osaltat smör och grädde som du (spädde inte ens ut med vatten).

      Jag har inte ätit upp allt än men OJ så mättande den är. Slår vad om att vanlig gröt inte är hälften så mättande.

  11. Garnera skriver:

    Tack för god frukost! Jag hoppade över vanilj och kanel i, hällde på kanel efteråt istället. Kanongott! Och jag är fortfarande mätt :)

  12. Petra Österberg skriver:

    Hejsan. Både mannen och jag gillade gröten :)
    Trevligt med lite variation till frukost.
    Jag lägger ut både bild och recept på min sida och hoppas det är okej :) Annars får du säga till.
    Tack för en väldigt trevlig och bra sida.
    Ha en god fortsättning på år 2012.

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Du får jätte gärna länka tillbaka hit med gröten! Trevligt!
      Önskar er också en god fortsättning på nya året
      Kram Mariann

  13. Maire skriver:

    Hejsan!
    Tack för fina tipset, gillar gröten. För att få variation, burkar jag istället för kanel sätta i ingefära eller kardemumma – även jätte gott.

  14. Terese H skriver:

    Hej! Hittade detta recept då jag googlade runt, som nybliven lchf:are :)

    Lagade den i kastrull, men jag tycker det smakar lite åt äggrörehållet mer än gröt, men det kanske är en vanesak?? Eller har jag gjort något fel om det blir att smaka så mycket ägg?

    Någon som har tips om var man kan köpa kokosnötsmjöl i vanlig butik? Förslagsvis i Örebro med omnejd :)

  15. Jennifer skriver:

    Åh spännande. Det här ska jag testa att göra i eftermiddag. Jag älskade havregrynsgröt innan jag började med lchf. Det ska bli kul att se hur den här smakar :)

  16. Therese skriver:

    hejsan!
    äntligen ett recept på gröt utan gluten och en massa kolhydrater! min fråga till dig är: kan jag göra den här gröten till min 8-månadersbebis? har lite ångest över att han nu käkar ”vanlig” bebisgröt, alltså i princip flytande bröd… mvh therese

    • Mariann skriver:

      jag hade provat med lite och ökat efterhand man ser det funkar. MEN det är jag, du måste ta eget ansvar för dina val.
      men min dotter hade jag också rått till att ALDRIG ge dagens gröter till barnen…

  17. Rebecka skriver:

    Åt gröten till frukost idag (länge sedan sist). Som vanligt är den väldigt mättande, oftast orkar jag knappt det sista så hedanefter blir det en halv sats.

    I varje fall vägde jag och la in allt i minmat.net och så här såg det ut:

    50 g osaltat smör (30 g i grytan, 20 g på gröten)
    1 dl (100 g) vispgrädde 40%
    2 st ägg (57 g + 58 g minus 16 g skal = 99 g)
    2 dl (200 g) mjölk 3%
    1 msk (6 g) kokosnötsmjöl

    5% kolhydrater (13,24 g)
    9% protein (22,87 g)
    86% fett (97,60 g)

    1015,81 kcal

    Det blir mindre kolhydrater och betydligt mer fett om en serverar gröten med 2 dl grädde istället. Jag valde dock mjölk eftersom jag redan har problem att klämma i mig allt och dessutom vill ha lite mer fett senare under dagen.

  18. Jenny skriver:

    När ska smöret i?

  19. Jenny skriver:

    Då gjorde jag rätt. Tack! Bytte ut sonens välling mot äggmjölk efter jag läst om det på din blogg. Han ratade det totalt men då slutade vi med kvällsvällingen rak av och köpegröten åkte också ut. Denna gröt gillade han så där. Men frun gillade den och äggmjölken!

    • Mariann skriver:

      Jag tycker båda är gör goa, men det är klart att det inte är lätt att byta pang bom…
      Tänk också på att vanlig varm mat är mat oavsett tidpunkt på dagen ;)
      men visst är det något speciellt att ligga i famnen och lapa välling innan sängdags….
      men han kanske vänjer sig med äggmjölk?

  20. Elisa skriver:

    Bara måste testa! Tack för tipset!

  21. Bitsk-Ragata skriver:

    Hej, hur gör man om man är ägg allergisk?

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      jag har inte en aning, äggen är ju basen i denna gröt, så denna går ju inte att göra utan.
      Man får helt enkelt leta andra gröt recept.
      //Mariann

  22. Zarah skriver:

    Tack för det underbara receptet!
    Jag utgick ifrån det och gjorde lite ändringar själv, eftersom jag inte har kokosmjöl hemma så blev det en tesked fiberhusk istället.
    Exakt samma konsistens som mannagrynsgröt och lite liknande smak faktiskt.

    Nu blev frukosten lite lättare. :)

Kommentera

*