Här får vi bevis för varför vi inte ska äta biffkött

1 november, 2013 av Mariann Lämna en kommentar »

som är uppfött på kraftfoder och spannmål. Kvoten mellan omega 6 och omega 3 är fruktansvärt fel. Så fel att det inte är något konstigt att människor alltid har en underliggande inflammation redan från barnsben och som sedan underhålls och får lov att gro och växa till sig till ohälsa senare i livet.

Här får man bevisen iartikeln Dåligt fett i svenskt kött.
13390835_155804c

 

 

 

 

 

 

Klipper in de mest tänkvärda raderna och fetar det viktigaste:
Biffkor som helt föds upp på grönbete får kött med omega-3-fettsyror som hittills mest förknippats med fisk. Det visar försök som forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet gjort på Bjällansås gård utanför Fiskebäckskil.

Hos gräsätarna var kvoten mellan fettsyrorna omega-3 och omega-6 idealisk: nära 1 till 1. Men med inslag av spannmålsbaserat kraftfoder försämrades balansen snabbt. Hos djur som enbart fick kraftfoder var kvoten över 1 till 10.

Orsaken är enkel: växtens gröna delar är rika på omega-3 medan kraftfoder på säd, majs och soja främst innehåller omega-6.

Ger man proteinrikt majs- foder hela vägen för att få snabb tillväxt på djuret så kan man få hur höga kvoter som helst. Jag såg nyligen en biff med kvoten 1 till 29, säger Jana Pickova på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som ansvarat för försöken.

Lägsta kvoten, 1 till 1,2, hittade hon hos en ko som helt fötts upp på gräs och grovfoder.

Kunskapen om olika fettsyrors roll i människokroppen har ökat snabbt de senaste tio åren. Men först nu har forskarna börjat förstå vad de nya rönen får för konsekvenser för livsmedelsproduk-tionen.

Omega-6-fettsyran linolsyra har viktiga funktioner i kroppen, men flera studier har visat att omega-6 behöver balanseras av omega-3-fettsyror som människan bara kan få i sig via kosten. Särskilt omega-3-fettsyrorna EPA/ DHA anses bidra till minskad risk för hjärtsjukdomar.

EPA/DHA, som förknippats med fisk, visade sig även finnas i betesdjuren. Men om man tar in djuren för slutgödning före slakt så förstörs väldigt mycket av effekten från betet, säger Jana Pickova.

Dessvärre sker sådan slutgödning med spannmålsbaserat kraftfoder regelmässigt för att få upp slaktvikten, även hos de flesta djur som fått beta ute.

– Vi har sett att man mycket snabbt kan förändra fettbalansen i både kött och mjölk, och det gäller även ägg och fisk, varnar Jana Pickova.

Hos vilda djur ligger kvoten mellan omega-3 och omega-6 nära 1 till 1, och samma jämna fördelning återfinns i urmänniskans kost och i våra hjärnor.”

Vill du främja din hälsa ät GRÄSBETES BIFF! ex Gröna Gårdars
Lista på andra uppfödare av gräsbetes djur.

 

 


Annonser

4 kommentarer

  1. Cecilia Westholm skriver:

    Klart som korvspa´! Gräsbetat kött smakar mycket bättre. Det ekologiska är ännu godare. Så bra att du tog in detta. Trevlig läsning på morgonkvisten!

  2. Hanveden skriver:

    Den här skriften av Jenny Reimers från 2006.
    Är en genomgång av många aspekter kring vår föda:

    Maten vi borde äta som håller oss normalviktiga och vid god hälsa i hela långa livet.

    Länk: http://www.primavi.se/maten.pdf

    mLCHFh B-) .

Kommentera

*