ICA Sötströ och ICA Stevia strö

18 april, 2013 av Mariann Lämna en kommentar »

STRÖSÖT ICAär samma produkt, man har fått ta bort stevia ur namnet då man inte enligt Livsmedelsverket får skriva stevia då det heter steviolglykosid…

Det är nog ingen större skillnad på den tidigare Steviaströ mot denna Sötströ, den bör behandlas som ren erytritol och kompletteras med lite mer stevia för att undgå bismaken av erytritolen.

Så vet du med dig om att ni är känsliga eller de som ska bjudas på är känsliga för erytritolens kalla ofta lite svidande bismak vid överdosering, bör ta endast 2-3 msk av den och fylla upp med 1/4 krm stevia.

Skrivit om detta problem här Vad är ICA stevia strö (sötströ) egentligen?

En bloggläsare ska tackas för bilden!

 

 


Annonser

9 kommentarer

 1. Eva49 skriver:

  Jag använder Steviaströ rakt av som socker och upplever ingen bismak, inte ens om jag strör det direkt på bär. Jag hoppas de inte ändrat innehållet. Tyvärr har jag ingen påse kvar så jag kan inte referera innehållsdeklarationen.

  • Mariann skriver:

   Jag tror inte de ändrat innehållet bara namnet, då man inte får skriva stevia utan det ska skrivas ut det hela, steviolglykosid….
   då tillhör du den skaran människor som fixar erytritolen, vi är många som inte gör det utan behöver minska ner drastiskt på den och istället öka med stevian 🙂

 2. A skriver:

  Visserligen har de fått ändra då av ”fel” anledning – men var ju helt absurt den fick kallas stevia strö när minst 95% av innehållet är ett annat sötningsmedel. (vore eventuellt en sak om det blandats med t ex maltodextrin som då är bulkmedel och inte sötningmedel och därmed stevian själva sötningsmedel).

  Finns oerhörd många missuppfattade recept och människor som tror att detta var ”Stevia” och finns alltså recept där det står typ ”1 dl Stevia”, eller andra som försökt dosera 1/4 krm av detta och undrat varför det inte blivit sött.

  Vakta dock gärna lite på att skriva att den ska behandlas som ren erythriol – det må vara ”för lite” stevia i för att balansera bismakerna, men det är tyvärr alldeles tillräckligt med stevia i för att trigga migrän hos oss som tyvärr inte tål stevia alls utan får stora migränanfall av det.
  Sett det dykt upp på några ställen allt fler som hävdar de får migränanfall av lchf – då lchf oftast snarare brukar rejält minska migrän när man kommit igenom omställningen undrar jag om inte det ökande användandet av blandade steviaprodukter ligger bakom. Kan vara svårt att gissa då det inte omnämns så ofta att en del faktiskt inte tål det alls på det sättet.

  För mig var det lätt att hitta då jag nuförtiden får migrän max 2 gånger om året eller så, så länge jag inte försöker äta något med stevia då, då blir det migrän varje gång. Men för de som faktiskt har hyfsat ofta migränanfall kan det nog vara svårt att gissa.

  Annars är det ju stevia ett jättebra sötningsalternativ om man tål det.

  • Mariann skriver:

   Undra varför det ger migrän?

   jag ska tänka på denna biverkan, men ändå så måste den behandlas som erytritol för de av oss som är vana att blanda i stevia.
   Då funkar den fint som sukrin och andra lätttillgängliga erytritoler.

   men jag har hört en enda som tror hon får huvudverk av stevia, hon har druckit stevia sötad dricka.
   man bör ju då prova stevia i ex en kaka och se, får man det då också så torde det vara stevian.

   • A skriver:

    Vet faktiskt inte varför den gör det, men jag har hört ett antal fler (eller snarare läst, har inga i min vardag i närheten som ens provat).

    Kommer inom ett par timmar efter dryck eller kaka eller liknande med stevia i som på beställning.

    Jättesynd, skulle gärna kunna använda det. Och enkelt köpa (ja eller i alla fall använda upp den förpackning av ica’s jag köpte för att prova) den här istället för att behöva beställa sukrin.

    Kan ju tyvärr vara så att det inte är så känt och från det i sig bidra till att det inte är så känt, dvs att det blir svårt att koppla effekten om man inte har en aning om att de kunde ske. Det hade inte jag de första gångerna det hände. Sedan jag läst några gånger om att det finns de som får just migrän av det började jag kika efter mer systematiskt.

    Faktiskt aldrig haft någon mat som gett mig migrän tidigare (inte helt ovanligt att inte tåla t ex lagrad ost eller rödvin etc. annars).

 3. lena skriver:

  Hej
  Jag undrar vad sukrin är för sötningsmedel vet du det?
  Jag har använt hermestas strö hela mitt liv eftersom jag är diabetiker.
  Jag har provat stevia och jag tycker inte om detta.
  lena

  • Mariann skriver:

   Sukrin är ren erytritol.
   Stevian som kan köpas på typ ICA och som är relativt billig är ingen stevia jag rekommenderar den smakar äckligt.
   man måste kosta på sig en ren och fin stevia.

   Om du vill ha tips och råd från mig ang bättre och häslosammare sötning än hermesetas så behöver jag veta lite till vad du använder hermesetas?

 4. Liv skriver:

  Jag får allergiska reaktioner på stevia. svettningar, svårt att andas, yrsel, hjärtklappning och huvudvärk.

  Om du googlar på stevia och allergi eller bieffekter så får du upp rätt mycket info.

  Man kan bli riktigt allvarligt akut sjuk av stevia.

  • Mariann skriver:

   Då stevia är en i släkten av ca 240 st Asteraceae så kan ju säkert de som är pollenallergiker för dylika blommor/växter kanske få en allergisk reaktion.

Kommentera

*