Ischoklad – grundrecept

13 december, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

100 gram mörk kvalitetschoklad minst 70% ( här kör vi alltid 90%)
100 gram kokosfett ekologisk (utan kokossmak om du ska smaksätta ischokladen)
(ev 0,5 tsk vaniljpulver)

Smaksättningar:
1 tsk rivet apelsinskal eller citron
1/2 tsk mald kardemumma
1 tsk kanel
1 msk snabbkaffepulver
1 msk cognac eller whiskey
Några droppar pepparmyntsolja

Gör så här:
Smält kokosfettet och chokladen med vaniljpulvret. Tillsätt smak och smaka av och öka om du behöver mer smaksättning. Häll upp i små formar och ställ kallt. Givetvis är den jätte god utan någon smaksättning alls!

Tips: Ju högre kakaohalt i chokladen ju mer kokosfett kan du tillåta dig ha i. Ju mindre kolhydrater blir det också…

 

 


Annonser

20 kommentarer

  1. Syster skriver:

    Vad skulle vi göra utan dig, syster yster 🙂

  2. Mia skriver:

    Jag brukar göra ischoklad med dubbelt så mycket kokosfett som choklad. Jag kan inte komma ihåg var jag hittade det receptet, men det var några år sedan och det är kanongott! Om inte annat så är det ju en väldigt bra, men ffa en god källa till fett 😀

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit. Ja det är bra att kunna laborera med fettet och därmed minska kolhydratshalten.:) kram från Mariann

  3. Rebecka skriver:

    Jag trodde det skulle vara dubbelt så mycket kokosfett som choklad. Alltså 100 g choklad och 200 g kokosfett. Är inte det grundreceptet eller är jag grundlurad? 😛

    Beställt hem 1 kg kokosfett, väntar med spänning!

    • Mariann skriver:

      Mitt grundrecept är sådant, andra har tom mer choklad än fett och åter andra mer fett än choklad. Mer fett än choklad funkar på 85 och högre halt tycker jag, lika delar på 70-77%. Men det är min smak 😉

  4. Madeleine skriver:

    Hur många ischoklader blir detta receptet?

  5. Provade ditt recept, och har bloggat om det och länkat tillbaka. Jättegott!

  6. Juliette skriver:

    Jättegott!!!! Jag använde 85% mörk choklad och lite mer kokosfett än choklad. Kokosfett med kokossmak är jättegott att använda. Tack för receptet, det kommer bli perfekt till julen.

  7. Elin skriver:

    Detta recept ska definitivt prövas! 🙂

  8. Maria skriver:

    Hejsan, bor i Spanien hittar inte smá formar varken i aluminium eller papper. Vill sá gärna fixa ischoklad. Hur skulle du ha gjort?

  9. Maria skriver:

    Ha ha, tack för snabbt svar, skall prova, man kanske kan sticka en tandpetare i varje bit? God Jul Marianne!

  10. malin skriver:

    Helt fantastiskt recept. Tack!!!
    Nu har jag lärt mig, det blir godare med lite mer kokosfett än choklad. Jag skippade vaniljpulvret men gjorde med lite olika smaker, hasselnöt och kanel blev dagens favoriter. Denna gången hade jag bara 72% hemma men nästa gång blir det att sikta på en choklad med 90%

  11. Sani-Seija skriver:

    Barnens nya favoriter. Tusen tack för alla dom här goda recepten

Kommentera

*