Kärleksmums LCHF

3 april, 2011 av Mariann Andersson Lämna en kommentar »

IMG_8315ca 12 bitar (förbättrat recept 6/4-13)

Ingredienser:
6 ägg
2 msk sötning Bakery+
150 g smält osaltat smör
0,5 dl kakao
0,75 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
0,5 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver

Chokladkrämen:
100g mycket mjukt osaltat smör
50 g cream cheese
1,5 msk Bakery+
4 msk kakao
1 msk snabbkaffepulver (kan utelsutas)

Gör så här
Vispa ägg fluffigt, smält smöret och häll i och vispa.
Blanda torra ingredienser väl och blanda ner dem väl i smeten.
Häll smeten i en smord bröad (pofiber) form ca 15 x 23 cm.
Grädda i ugn 175 grader i ca 20-25 minuter, känn med sticka när den är klar.

Chokladkrämen
Vispa/rör ihop alla ingredienser väl.
Vill man ha mjukare kräm kan man ta 50g smör och 100g creame cheese.

Låt kakan svalna och bred krämen över och strö lite kokosflingor över.
Förvaras svalt.

©MariannAndersson

 

 

lite sukrin/stevia


Annonser

55 kommentarer

  1. Som gammal inbiten lågkolhydratkämpe på kamikazeflanken är jag emot kakor och söts(m)aker. Tror all överätning och fetma är psykisk och härör från beroende. Inbillar mig att kakor och fusksocker triggar. Väldigt få vet om… eller erkänner exempelvis sitt sockerberoende. Då kan man ju inte säga -take it or leave it, det är upp till dig. Annars är jag positiv till lc- alternativ. Tror också vi i famtiden hittar LCHFalternativ i kak och brödhyllor i våra butiker. – Nu med mindre socker och kolhydrater.

  2. jag tror också vi i en framtid hittar bakverk alá LCHF. Det behövs om vi ska kunna leva ett liv med LCHF, så måste bakverk ibland få ingå. Jag förstår att de med ett svårt sockerberoende kan triggas av synen av en kärleksmums, men den fysiska blodsockerhöjningen med tillhörande dipp uppstår ju faktiskt aldrig, efter en bit av denna kaka. 🙂

    Tack Göran för att du kikade in och lämnade ett avtryck!! Uppskattas då jag läst dina kommentarer runt om i bloggarna med stor glädje!
    Mariann

  3. irene skriver:

    hej
    ska det inte vara någon cacao i chokladkrämen???
    irene

  4. Mariann skriver:

    Jodå, det står där bara lite snett under. Jag vet inte varför det blir så att det inte går att skriva under varandra…
    Kram Mariann

  5. Mariann skriver:

    Nu hamnade det något bättre iaf…

  6. irene skriver:

    tack nu kan jag baka!!!

  7. Mariann skriver:

    Varsågod! 😀

  8. Anneth skriver:

    Tusen tack för detta recept! Jag kommer att blogga om det lite senare och hänvisar till dig och din blogg då. 🙂 Ser fram emot din bakbok och hoppas att du använder mycket kokosnötsmjöl i recepten. Jag har en påse hemma men det är ju så klurigt att hitta bra recept. Tur vi har dig. 😉

  9. Mariann skriver:

    Det är nog uteslutande kokosmjöl i alla recepten, mer eller mindre iaf. 🙂
    //Mariann

  10. Emelie skriver:

    Hur får man tag på kokosmjöl? Kan man ta något annat ist för detta i recepten? //Emelie

    • Mariann skriver:

      Hej och välkommen hit! 😀
      Kokosnötmjöl finner du på LCHF butiken på nätet eller så kanske din lokala hälsokost har det eller kan ta in.
      Det är svårt att ersätta det mjölet med något annat.
      Kram Mariann

  11. konichiwa skriver:

    Hej!
    Jag tycker så mycket om kärleksmumsen men det är för stark chokladsmak för mig. Nu har jag provat att minska kakaon både i kakan och krämen och det blev bra i min smak. Dessutom för att variera lite gjorde jag idag kakan med ‘smörkräm’ på istället. Jag tog bort kakaon i chokladkrämen och la till 1½ msk kokosmjöl och ca ½ dl grädde. Allt övrig som förut. Jättegott 🙂

    • Mariann skriver:

      Hej och varmt välkommen hit!
      Ja, detta med tycke och smak är olika… men det är precis då man provar sig fram med nya smaker och minskar på det som man själv tycker är mycket. 😀
      Kram Mariann

  12. Rebecka skriver:

    Mitt kakaopulver är nästan slut och jag har svårt att få tag på Kung Markatta kakaopulver i närheten (vill ev. göra de redan imorgon). Så jag undrar om jag kan ersätta det med 90 % choklad? Hur många rutor/gram behöver jag i kakan respektive chokladkrämen då? 1 ruta väger 10 g.

    • Rebecka skriver:

      Har kakan i ugnen. Hade 0,5 dl kakaopulver till kakan och 2 msk kakaopulver till chokladkrämen (hade 2 rutor 90 % choklad i krämen också istället).

      Däremot tycker jag aldrig att kakan blir färdig. Vad ska den ha för konsistens egentligen? Tycker den såg kladdig/lös ut efter 10 min, så jag har låtit den stå i 10, snart 15 min till. Jag trodde det skulle bli mer fast. Kanske min ugn som är annorlunda?

      • Rebecka skriver:

        Det blev toklöst efter en halvtimme typ. Stängde av och testade men den var på tok för lös för stämma. Körde in den igen… jag misstänker att jag satt den på 75 grader istället för 175 grader. För när jag satt in den på 10 min igen ser den bättre ut. Så jag gissar på att jag är så trött att jag ställde ugnen på fel temperatur. 😉

        • Mariann skriver:

          Hej!
          Antagligen så var det för låg temp, för just en av kokosnötmjölets positiva egenskap är att gräddas fort! 😀
          tur att det blev bra tillslut, då det inte är kul om något blir oätbart 🙁
          I bakboken ( när den väl får komma ut) kommer en något bättre redigerad variant av kärleksmumsen.
          Kram
          Mariann

          • Rebecka skriver:

            Det klarade sig tur nog. Det smakar bra också men tyvärr hade jag inte tillräckligt med osaltat smör hemma.

            Jag hade exakt 75 g osaltat smör till kakan. Däremot fick jag ta normalsaltat smör till chokladkrämen (tog bara 75 g istället för 100 g dock) men saltet kändes ändå.

            Absolut inte oätbart, men troligen godare med osaltat.

          • Mariann skriver:

            Absolut, normalsaltat smör i mina bakverk där sötningen är minimalt anpassad gör att saltet i normalsaltat smör blir väldigt salt. Saltet då behöver nog kompenseras med ökad sötning, med risken då för bismakerna.
            Så jag upplever att osaltat smör är nödvändigt om man ska hålla ner sötningen, vilket vi ju vill av olika orsaker. 🙂
            Du får baka den igen när du bara har osaltat smör. 😀
            Kram Mariann

  13. Rebecka skriver:

    Det har du rätt i, saltat kanske blir mer tydligt för det är så lite sötning. Men jag tror också att jag är mer känslig för alla smaker (sött, surt, salt, beskt) än för ett år sen då jag inte åt LCHF kost. Alla smaker har förstärkts. Att köpa bacon funkar inte för mig längre. Tycker det är äckligt salt (och sen är det ju inte precis fritt från tillsatser…). Numera blir det att jag köper sidfläsk istället, färskt från ICA Maxi och salta med rökt salt. Då blir det perfekt. Betydligt mer kött/matigt också.

    • Mariann skriver:

      jag håller helt med dig. Jag kan köpa bacon utan tillsatser och naturligt röt och lagom salt. Kort sagt perfekta bacon.
      😀
      kram Mariann

  14. Tina Johansson skriver:

    Tack för receptet! Jag tycker också att det blev lite för stark kakaosmak, minskar det nästa gång. Jag funderar på att testa kakan som tårtbotten, med grädde och hallon…

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit!
      I bakboken som kommer att komma ut nsäta år där kommer finnas ett modifierat recept och väldigt lagom kakao smak. Jag noterar ändå detta i detta receptet att man kan ta 3 msk istället.
      TACK för feedback! UPPSKATTAS mkt!
      Kram och välkommen hit igen
      Mariann

      • Fast 3 msk = 0.45 dl, så skillnaden mot 0.50 dl är minimal. 🙂

        • Mariann skriver:

          Hej och välkommen hit!
          Jodå, det är väl inte mkt mindre, men många gånger är det inte så mycket mindre som behövs förrän man märker skillnad.
          I denna kaka och ex kladdkaka så ska det vara kraftig choklad/kakaosmak. 🙂
          Kram Mariann

          • Ja, jag tänkte att det kanske vore med pedagogiskt med två mått med samma enhet, så blir det enklare att jämföra. Tar man lite rågade matskedar kommer ju skillnaden att försvinna helt, annars.

            Själv brukar jag glatt dubbla kakaoinnehållet i de flesta recept, och lär nog avrunda uppåt en del här också. 🙂

  15. Bookia skriver:

    Bakade dessa igår, de fick stå och gotta tills sig i kylen under natten och blev provsmakade idag. Mums, säger jag bara. 🙂

    Gjorde lite modifieringar dock, eftersom jag inte hade en lagom liten form valde jag att dutta kaksmeten i muffinsformar och minskade gräddningstiden till 8min. Sen smetade jag på chokladtoppingen på varje muffins, insåg halvvägs att om man väljer att spritsa på toppingen får man lchf-cupcakes, de ser verkligen ut som äkta cupcakes. Jag valde även att köra göra lite större sats topping och tog därför 100g philadelphia och 100g smör. Det blev alldeles lagom tjockt lager med topping på varje muffins.

    Smaken var kanon, bara en uns söt (jag gillar inte när det är smakar ”för” sött) och med stark och kraftig chokladsmak. Det sistnämnda verkar dock vara något som inte faller de flesta på läppen men mig passade det kanon. Jag kan tom tänka mig att öka mängden kakao i smeten till 3/4dl för att få en ännu mer ”vuxen” smak. Men det får bli ett senare projekt när jag väl ätit upp denna sats. 🙂

  16. yngla skriver:

    Hittade dem (hurra!).

    Dessa ligger nu i bak-kön efter rostbrödet 🙂

    • Mariann skriver:

      Ska bli spännande att höra vad du tycker om rostbrödet och sedan kärleksmumsen, ett tips kanske ang mumsen, ta ca 1, 5 sats så får du lite mer kaka på höjden. 🙂
      //Mariann

  17. cecilia skriver:

    Hej Mariann!
    En liten fundering om glasyr/topping; Kan man använda mascarpone istället för creme cheese, för att få en mindre syrlig smak? Något du provat – kanske du har recept på LCHF-glasyr med mascarpone?
    Bästa hälsningar
    Cecilia

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Du kan absolut ta mascarpone istället!
      Vi har provat det men dottern gillar bättre cream cheesen eller philadelphiaosten, och då blir det den… men byta till annat går jättebra!

  18. Hej Mariann!
    Jag undrar över kokosnötsmjölet.
    Smakar det kokos? mycket eller lite? =)
    Och kan man ”göra eget” mjöl genom att finmixa kokosflinogor?
    Tacksam för svar!

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      NEJ, gör inte några mixade flingor det blir katastrof av bakverken då. Detta mjöl är något helt annat än koksoflinogr. Mjölet görs av de fibrer som blir kvar efter man gjort kokosmjölk. Därför blir det heller inte mkt kokossmak då den ligger i mjölken 😉
      Några få männsikor känner en kokossmak, men långt de festa inte.
      Vill man att en kaka ska smaka kokos msåte man tillsätta flingor.
      Mjölet har ju en ”smak” precis osm vete, råg, havre osv.
      Man vänjer sig vid denna nya smak.
      Kram från Mariann

  19. Malin skriver:

    Om man inte har bakery+, hur mycket sukrin kan man säga att det är då? 🙂

  20. Zinnia Blom skriver:

    Detta var det första receptet jag bakade i din bok. Jga gillade smaken men min far tyckte det skulle vara mer sött. Smaken är olika. Jag skall testa att blanda i lite whikey i toppingen nästa gång. Varma Hälsningar Zinnia

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      ja, det kan vara lite väl osött ör en del och isynnerhet kakor bakade maed kakao. öka du sötningen lite för far din 😉
      jag tror både whiskey och konjak kan passa utmärkt att blanda i toppingen för lite annan twist och lyx!

  21. Monica skriver:

    Den här kakan var lurig! När jag smakade av smeten smakade den ärligt talat inget vidare. När jag tog den ur ugnen luktade den inget vidare. När jag smakade av glasyren smakade den inget vidare, ja den smakade rent av ganska beskt och äckligt. När jag smakade av den rumstemperade kakan med glasyr och kokos smakade den inget vidare, men skam den som ger sig. Efter ett tag i kylskåp, gärna över natten, blir den supergod! Fem plus för den färdiga kakan som fått vila och sätta sig i kyl, gärna serverad med ett glas iskallt vatten till. 🙂

    Tyvärr verkar den här kakan trigga överätning hos mig, för första gången sen jag började med LCHF har jag svårt att sluta äta. Tur att den är lågkolhydrat, men just jag får nog hålla mig till att baka den bara vid speciella tillfällen.

    • Mariann skriver:

      ja mycket av bakverken och bröd tycker ajg smakr bäst efter de satt sig ett par timmar minst.
      Sedan är det ju så lite sötning i att kakaon kan upplevas besk.
      Sedan är det också så att även mörkhoklad kan trigga till överätning och denna kaka är ju lite åt det hållet 😉
      Tur som sagt att det mest är ägg, smör och ost 😉

  22. Caroline Mattsson skriver:

    Hej hej! Ja. Tänkte prova baka en liten kaka och ha 50g mörk choklad i chokladkrämen i stället för kakao. Hur mycket smör och creamcheese skulle du rekommendera att blanda med? Mvh Caroline

  23. Susanne skriver:

    Hej,
    Fick med mig ett paket Ovikens smör från Åre, förra veckan och har ätit lite till min nötfrukost, gudomligt gott. Jag ska ta och prova receptet i morgon då vi får gäster och använda resten av smöret.
    Tack för alla fina recept. Har din bakbok, men blir mer insprirerad av blogg och FB, konstigt nog. 🙂
    Susanne

  24. Liza Amazonen skriver:

    Åhå! Vad är sötning bakery +? Och finns det olika, bara bakery + och sötning bakery +? Vägled mig gärna 😀

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Du hittar mer info om bakery+ uppe i den gröna raden här på bloggen. 🙂
      Det finns bara ett bakery+ och det är Stevia Vital som säljer produkten, de har andra stevia blandningar också och också ren stevia.
      mvh Mariann

  25. rosine skriver:

    Den där chokladkrämen alltså-den är såååå god!

  26. Alma skriver:

    Om man inte har någon cream cheese, vad kan man ta istället?
    Alma

Kommentera

*