Laxcheesecake

24 juni, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Väldigt passande på buffébordet, med sill och annat gott!
Serveras väl kyld och gärna på iskross under fatet om man ska låta den stå framme en längre stund.

8-10 port

”Bröd”:
75 gram smält smör
2 dl malda valnötter
2 dl mandelmjöl
1 tsk brödkryddor

Fyllning:
200 gram varmrökt lax
400 gram cream cheese
2 dl creme fraiche  (som inte är så rinnig)
1 msk finhackad dill

Garnering
1 burk röd rom
dill och citron

Gör så här:
Smält smöret och blanda ner valnötsmjöl, mandelmjöl och brödkryddor, blanda väl.
Bred ut ”brödet” i botten på en smord springform ca 24 cm diameter, platta till ”brödet” ordentligt.
Skär den skinn och benfria laxen i små små bitar. Finhacka  dillen.
Vispa samman creme cheese och creme fraiche och blanda ner lax och dillen. Bred laxcheesen över brödbotten och ställ kallt i några timmar innan servering.
Skär loss från kanten och lyft försiktigt över på fat och garnera genom att breda röd rom över och dill och citronskivor.
Även räkor, ägg och annat passar på.

Tips: Finklippt gräslök passar också bra att ta i eller annan lök som charlottenlök, om man gillar lite löksmak.
Om den blir för rinnig, vissa creme fraicher är det, så blanda ner 0,5-1 tsk redix eller johannesbrödkärnmjöl/guarkärnmjöl.

I många tårtor är det kavring och detta är min uppfinning av kavringsbröd!

©MariannAndersson

 


Annonser

9 kommentarer

  1. Siv Johansson skriver:

    Hej Marianne, nu är midsommarredan över, men de goda recepten fortsätter att strömma in och det är jag glad för, jag bara undrar hur mycket lök det ska vara i receptet så den inte ska ta överhand?
    Sen måste jag få lämna en kommentar på rabarber och kanelfrittatan, Innan jag började med den tyckte jag nog den såg lite mysko ut på bilden utan grädde, men det fick jag äta upp, det var så makalöst gott så halva åt jag upp istf. middag sen räckte den till både frukost och lunch dagen efter. Tack för allt gott du levererar.Kram/Siv

    • Mariann skriver:

      Ha ha, ”det fick jag äta upp”!!
      Den är försvinnade god den däringa frittata dolce ;)
      Jag tycker en charlotten räcker eller 0,5 dl klippt gräslök.
      kram på dej
      Mariann

  2. lusen skriver:

    Hej, det här ”brödet” ska jag prova att använda till matjessillstårta, då det egentligen ska vara kavring, men jag tror detta kan funka.
    Brukar ibland baka ett lchf-bröd med valnötter och det är jättegott att använda till en sillmacka med bregott, lagrad ost, tex präst, lite inlagd sill, gärna någon Cremefraiche-sås och ett ägg, perfekt lunch.

  3. Birgitta Lundqvist skriver:

    Jag tål inte valnötter! Har du tips på vad jag kan ta istället? Tack för alla goda tips. Birgitta

    • Mariann skriver:

      Du kan säkert ta vilka nötter du vill, eller bara mandlar, den blir ju lite ”ljusare” då bara, men kommer funka fint ändå.
      kram på dej
      Mariann

  4. Matilda skriver:

    Testade botten av denna cheesecake och tyckte det blev jättegott!! Dock blev den lite kletig och fastnade i botten, någon aning om vad jag gjort för fel, för mkt smör?

Trackbacks /
Pingar

  1. Veckomeny v. 16 – LCHF |

Kommentera

*