LCHF-kakor á la havrekakor

4 augusti, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

Ingredienser:

3 dl mandelmjöl
1 dl fibrex
1 dl hackad mandelspån
100 g smält osaltat smör
1,5 msk Bakery+ sötning
1 krm vaniljpulver

 

 

Gör så här:
1. Smält smöret och blanda i fibrexen att mjukna något undertiden det svalnar i ca 5 minuter.
2. Blanda alla andra torra ingredienserna väl i en bunke.
3.  Häll i ”fibrexsmöret” i de torra ingredienserna och blanda väl runt.
4. Forma 8-12 platta runda kakor på bakplåtspapperklädd plåt. Se till att de är hårt packade ända ut i kanten.
5. Grädda i 175 grader i 20 minuter.
6. Låt svalna lite och lyft över dem på galler att svalna helt.

Tips: smaksätt med 3 msk kakao och/eller blanda ner lite hackad 70% choklad, eller gör som dottern gjorde vid detta tillfälle lägg några större bitar ovanpå.
1/2-1 msk pepparkakskryddor i är också supergott!

Jag gillar dom bäst utan chokladbitar, dom smakar då som havrekakorna gjorde, om jag nu mins smaken rätt efter 3 år på lchf…

©Mariann Andersson

 

 

 


Annonser

6 kommentarer

  1. cecilia skriver:

    Hej Marianne!

    Idag provade jag att baka dessa kakor. Verkligen god smak!

    Hade inte något mandelmjöl, använde istället mixad sötmandel – tror inte det var så bra, för kakorna blev ”grova” och smuliga. Men kan nog bli bra till chees-cake-botten.

    Mandel mald till mjöl håller väl ihop – tar åt sig vätska – på ett annat sätt än mixad?

    • Mariann skriver:

      hej!
      Kommer passa utmärkt som cheese cake botten! .)
      Mandelmjöl-malda mandlar tar åt sig mkt mer vätska än finhckade.
      jag kan märka att man måste ha hacket av mandlar/spån inte för stora, för annars blir de just smuliga.
      men samtidigt är det gott med lite tugg.
      smaken är jätte god, men om du tittar på mina krämfyllda kakor så det nsätan samma recept fast utan hacket och det gör att de håller ihop bättre.
      Sedan är det viktigt att pressa samman kakorna innan man plattar ut dem och att då också se till att trycka ihop dem igen så de inte blir tunna i kanterna, utan behåller någon slags ”ihoptryckthet” runt om och hela vägen mot mitten. Lite mockel med att forma lchf kakor verkar det alltid bli.
      kram Mariann

  2. Birgitta Forsberg skriver:

    Hej Marianne :o)
    Havrekakorna är supergoda men nu till juletider vill jag ha någon småkaka med pepparkakssmak. Vad tror du om att blanda i pepparkakskryddor i receptet, eller har du något annat förslag på typ pepparkakor?
    Ha en bra dag och vad kul att bakboken släpps redan i januari :o)
    Kram från Birgitta

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Detta med pepparkakor är tydligen inte lätt, vet inte hur många gånger vi bakat detta här och det går inte *morr*
      men troligtvis borde det gå att bara ta pepparkakskryddor i dessa. 🙂
      Vi har dock testat om det går att göra andra sorter, men det är lögn…
      Om du provar säg hur det gick!
      Kram från Mariann

  3. Mia skriver:

    Å himmel vad goda!!!!!!!! Jag gjorde utan choklad, och fick dem något högre än dina. Jag tänkte prova att ha i lite krossade/ hela linfrön nästa gång, och av lite solroskärnor uppepå, allt för nyttigheten! 🙂

    Jag krossade ett par stycken uppepå hallon, och åt med vispad grädde. Hur gott som helst!

    Tack igen för underbart recept! Kram//Mia

Kommentera

*