Lite mer om kokosnötsmjölet

21 december, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

Som säkert alla vet så är ju kokosnötsmjölet (det äkta sådana) mitt basmjöl, detta mjöl är inte så dyrt då man betänker att man använder såpass lite av det i bakverk och bröden.  Kilopriset är oftast i butik 189 kr.

Eftersom det råder missförstånd om vad som är det äkta kokosnötsmjölet och man kan ibland se i vissa bloggar att man rekommenderar 6 dl i godisrecept, så vet alla som bakat med det äkta mjölet att detta kan omöjligt stämma. Det är ju synd att alla kallas för kokosnötsmjöl då det är en stor skillnad på dem. Den regeln som är det bästa att bara veta om är att äkta kokosnötsmjöl (som jag bakar med) får endast innehålla 4 gram kolhydrater per 100 gram mjöl. Innehåller det mer mellan 20-30 gram är det fel mjöl och är ett mjöl som är baserat på torra kokosflingor  malda till mjöl. Detta mjölet beter sig inte som AmanPranas mjöl som är en helt annan produkt.
Sedan rekommenderar jag  att inte köpa omärkta påsar av kokosnötsmjöl, då är risken stor att det är fel mjöl. Ju billigare mjöl ju större risk att det är fel. Tänk själv att baka något gott med 6 dl av ett mjöl med kolhydratshalt på 20-30 gram!! Då är det knappast LCHF längre…

AmanPrana som är kanske det kokosnötsmjöl de allra flesta köper, de säger så här om sitt mjöl:

Kokosmjölet görs av enbart FÄRSKA ekologiska kokosnötter (ej copra!) som rengörs och öppnas och sedan skärs kokosköttet i mindre bitar som får torkas enligt HACCPS metoder som är en standardiserad arbetsmetod som beskriver hur man systematiskt kartlägger, bedömer och kontrollerar faror i livsmedelsproduktionen med syfte att livsmedel ska vara säkra för konsumenten. Det kan vara mikrobiologiska, kemiska, allergena och fysikaliska faror. Metoden har utarbetats inom FAO. Sedan kallpressas kokosen för att separera olja och vätska från köttet som sedan tvättas flera gånger innan det torkas varsamt och pulvriseras till KOKOSMJÖL.
Mjölet innehåller inga tillsatser och den höga fiberhalten och det låga kolhydratsinnehållet faller sig naturligt eftersom man pressat bort i stort sett all vätska och olja från köttet. Näringsvärden är fastställda av SGS lab som är en av världens största företag som gör bl.a kemiska analyser på livsmedel. Kokosmjölet är också Certifierat av the official gluten free UK association CUK-M-081Coeliac.uk. Att skriva att näringsvärdet varierar är standard på rena naturprodukter,  att skriva motsatsen skulle däremot vara mycket ”MISSTÄNKT” då det inte är en standardiserad produkt.

Vill man läsa ännu lite mer om kokosnötsmjöl är detta en bra länk. MENDELEY

 

 

 


Annonser

22 kommentarer

 1. Ulla skriver:

  När man bakar med kokosmjölet, hur mycket ska man ta istället för vetemjöl? Finns det någon ”översättningsformel”? Använder du det som förtjockningsmedel i stuvning också? Ibland så vill jag göra som förr, men utan vetemjölet.
  Vad gäller för pofiber och fibrex, när passar de att använda?

  När jag använder sukrin så blir jag konstig i halsen, är det något du/ni känner igen? Jag brukar använda 2 – 3 msk som mest.
  God Jul

  • Mariann skriver:

   Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
   man kan inte säga att det finns en generell regel för det, det handlar lite om vad man ska baka.
   jag har provat med mjölet i såser, men det blev inget bra den gången iaf, det blev liksom ”sandigt”.
   jag kan däremot rekommendera redix som finns på lchf butiken mkt varmt, funkar utmärkt både i kalla och varma vätskor!
   jadå, denna sveda i halsen känner hela familjen mkt väl till, det är därför som jag sötar bakverken emd 2-3 msk sukrin/erythritol och 1/4 krm stevia!
   Bara 2 -3 msk blir för osött tycker vi.
   Numera använder jag dock steviasocekr, detta är en färdig blandning av stevia och erythritol! 😀
   kram och hoppas detta var lite hjälpt
   Mariann

 2. LCHF butiken skriver:

  Detta är ett toppenmjöl för alla LCHFare som vill ha en ren ekologisk produkt som INTE har utsatts för kemiska processer men ändå håller lågt kolhydratsvärde. Att kunna baka ett gott bröd eller en kaka utan gluten är viktigt för de flesta som äter LCHF. Mjölet är ingen nyhet, det har funnits på marknaden i många år men det är först nu som folk får upp ögonen för det- mycket tack vare alla dina fina recept Mariann, tidigare var det mest en produkt som använts vid traditionellt brödbak blandat med spannmål, eller som fiber & proteintillskott i proteindrink.

 3. Maria H skriver:

  Kanon! Ska beställa det! =)
  Men innan jag beställer vill jag veta vilket sorts Erythol du använder? Beställde hem Sötrix Flor och trodde att det skulle gå bra att använda istället för sukrin, men det blev inge bra! Eller går det?
  Såg även att det fanns steviapulver och steviasocker. Vilket ska man köpa tycket du?
  Heeeelt förvirrad när det gäller LCHF-bakning!
  Hoppas du får en kanonmysig jul!

  • Mariann skriver:

   ja det är inte lätt i denna djungel… bra att du frågar före! 😀
   Det finns två val, köp steviasocker som är en färdig blandning av stevia och erythritol eller så köper steviapulver och blandar med din sötrix flor, det går superbra. Det är det jag gjort mest, numera använder jag hellre av bekvämlighet en färdig blandning.
   Men du kan helt välja det själv. Flor varianten är bra i bakning tycker ajg, strö kan vara trevligt ibland utanpå kakor för å få lite knaster. 🙂
   //Mariann

 4. Det är det kokosnötsmjöl som jag använder. Suveränt bra.

 5. Maria H skriver:

  SUPERTACK!!! Då klarnar det otroligt mycket! Här ska bakas! =)

 6. Anita skriver:

  Såg att ni pratade om att reda såser här. Hur är det att använda Arrowrot?

 7. Anneli skriver:

  Tack för denna info!! Jag hade ingen aning om skillnaderna! Jag mixar oftast mandel och kokos till mjöl när jag bakar..!! 😀

  En riktigt God Jul önskar jag dig!

  • Mariann skriver:

   Hej och varmt välkommen hit!
   Det är stor skillnad! 😀
   hitta en påse och prova får du se, blir helt andra bakverk.
   Önskar dig också en GOD JUL
   Mariann

 8. Lisa skriver:

  Hej! Jag har köpt kokosmjöl från Superfruit med fler kolhydrater med det står att det är fiber bara, och läser man om tillverkningsprocessen verkar det vara samma som ditt mjöl, vad tror du om denna sort?

  • Mariann skriver:

   Jag vet inte du får prova helt enkelt. En del mjöl med högre halt av kh smakar mkt kokos och blir oerhört torrt.
   Kram Mariann

 9. Lisa skriver:

  Tack för svar!

 10. miki skriver:

  hejsan! jag har en fråga angående det här mjölet du har på bilden, på alla sidor man kan köpa det står det att 1matsked endast innehåller 30 kcal, men när jag vägde en matsked med kokosmjöl så vägde det 10g (räknade bort matskeden på 4g) borde inte 1matsked då innehålla 18,7 kcal om 100g innehåller 187kcal? jättetacksam för svar, för jag hittar inte denna frågan på google! /m

  • Mariann skriver:

   Jag har ignen aning, jag vet att det innehåller 4 gram kh per 100 gram.
   mycket möjligt att det är bättre att maila de som säljer mjölet?
   De borde veta.
   Kram från Mariann

  • Andreas skriver:

   Jag tror dom hade ett riktigt mått eftersom en sked kan variera i strlk samt hur rågad den är. Så prova du med ett riktigt struket mått och väg sedan.

 11. Frank Robert skriver:

  Jag visste om skillnaden, men det är svårt att hitta ”rätt” kokosmjöl på nätet eller hos hälsokost affärerna. Jag personligen älskar kokos produkter, och hittade många bra produkter som kokosolja, kokospalmsocker, kokospalmsocker med kakao nibs, kokosvatten..
  http://www.iforma.se/58-kokos

  • Mariann skriver:

   Hejsan! 🙂
   Var bara medveten om att kokossocker är till mestadelen fruktos och är därmed ett GI socker, dvs det höjer ditt blodsocker, fast långsamt…

Kommentera

*