Ljust bröd – ljust rostbröd

4 april, 2011 av Mariann Andersson Lämna en kommentar »

Mitt goda ljusa bröd som också passar att rosta. Måste väl vara det första LCHF brödet som funkar som rostbröd?
Tänk bara på att rosta det på högsta värmen och/eller rosta två gånger.

Super även som smörgåstårtbotten, vill du ha rund häller man degen i en rund springform, kläm fast ett bakplåtspapper. Vill du ha stubbar gräddar du den som nedan och skär skivor på längden!

14-18 skivor

Ingredienser:
10-12 ägg beroende på storlek
50g smält normalsaltat smör
ev 1 tsk salt
1,5-2 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1-2 tsk bakpulver

Gör så här
Vispa äggen pösigt och häll i det smälta smöret och ev saltet blanda runt och till sist de torra ingredienserna. Häll i en smord form (ev bröad med sesamfrön) eller klä en aluminiumform med smörpapper och häll smeten i, toppa med sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter, man får känna lite på brödet.

Nedersta fotot visar brödet bakad med en halv sats av receptet ovan och bröad med sesamfrön.

Andra tips: tillsätt 1 dl fibrex, antingen hela eller så mixar du dem lite och tillsätter i brödet, då räcker det med 1,5 dl kokosnötsmjöl eller något mindre. Gillar man brödkryddor så kan man tillsätta sådana också, lite hela kumminfrön är supergott att ”stöta på i munnen”, en smakupplevelse av stora mått tycker jag. Annars brukar jag mala kummin, fänkål och anis ca 1/4 tsk av varje, gillar man mer tar man mer. Man får prova sig fram. Vill man mer efterlikna vitt-bröd så kan man ju strö vallmofrö istället för sesamfrön ovanpå. Prova också att baka med mindre eller helt utan bakpulver, det går också bra, det blir inte lika högt bröd och inte så fluffigt, men blir mer ”brödigt” av det och med fibrex. Förvara brödet i kylen eller styckfrys skivor.
Även mandelmjöl,linfrön, solrosfrön och mer fiberhusk kan tillsättas för att ändra textur på brödet.

©MariannAndersson

 

Lite info om kokosnötmjöl finns på LCHF butiken:

 


Annonser

126 kommentarer

  1. Trillian skriver:

    Fantastiskt! Ser ju jättegott ut, detta ska jag testa att baka på onsdag när jag jobbar hemma. Återkommer med utslag. Tack för receptet. Jag har ju kokosmjöl hemma också. Vilken flax man har ibland =)

  2. En vän skriver:

    Det såg riktigt bra ut. Tack, ska testa.

  3. Lindy skriver:

    Smakar mjölet/brödet kokos?
    Var finns det att köpa?

    • Hej och välkommen hit! 🙂
      Du kan läsa mer om kokosmjölet här och man köper det lättast på LCHF butiken eller så frågar man hos sin lokala hälsokostaffär. Även här kan du läsa.
      De flesta upplever inte någon kokossmak på färdig produkt, utan ska ex en kaka smaka kokos måste man tillsätta kokosflingor.

      Hoppas det var bra svar.
      Mariann

  4. Jennifer skriver:

    Hej! Jag experimenterar en del själv och blev nyfiken på kokosmjölet så jag beställde 1 kg. Nu har jag testat brödet och det är helt ok, men jag tycker att det smakar ganska mycket kokos så jag kommer att försöka vidareutveckla det nästa gång. Jag ska testa tipset med fibrex. Ser fram emot att testa någon av de snaskigare kakorna med kokosmjölet också, det måste ju bli väldigt bra!

  5. Omnivoren skriver:

    Gott! Sockerkaksliknande så brödet är säkert användbart till tårtor och bakelser också. (Jordgubbskompott och en klick grädde!) Mitt bröd fastnade i formen (bröad med sesamfrön) så det blev lite trasigt.

    • Hej och tack för respons på brödet 😀
      Jag bröade första gången med sesam och det gick utmärkt, men sedan då jag gjorde en dubbelsats klädde jag en formen med bakplåtspapper, vet inte varför, fick bara den idén.
      Jag bakar numera alltid dubbel sats.
      Mariann

      • Helena skriver:

        Hej, jag bakade det ljusa brödet enligt ditt recept och det blev gott. Men det blev mer som på bilden som du säger är på halv sats. Är den översta bilden på hel sats eller dubbel sats (mer än 20 ägg?). Detta är lite otydligt för mig.

        • Mariann skriver:

          Hejsan och välkommen hit!
          Den översta bilden är dubbel sats med 10-12 ägg.
          Den blev väldigt hög på mitten första gången jag dubblade satsen. Den enkla satsen blir nog inte med än 4 cm hög.
          Kanske du hade en brödform? Jag bakar brödet i en ”sockerkaksform” 1,5 l.
          Lycka till med nästa bak och hoppas höjden då blir bättre!
          kram Mariann

          • Helena skriver:

            Hej Mariann, då är med andra ord grundreceptet ”dubbel sats”, eftersom det receptet anger 10-12 ägg. Det är nog det som är förvirrande:)

          • Mariann skriver:

            Japp, det är det och jag inser det nu att det ju ter sig förvirrande… ska se om det går att göra klarare! Tack!! 😀

  6. Trillian skriver:

    Nu är du nyfiken va? =)

    Jag har precis bakat ditt bröd och recenserat den i min blogg tillsammans med bilder.

    • TJUSIGT!! ja, det är faktiskt ett kanonbröd! vad fint du har illustrerat det med många bilder 😀 och uträkningen den tackar jag för och den lägger jag in i infon 🙂
      tack för super recension av brödet.
      Mariann

  7. Det här ser ju väldigt intressant ut. Får kanske användning för min köksmaskin och brödrost trots allt. Rosten har åkt in i ett skåp och degblandaren står och dammar igen… Återkommer när jag provbakat. Men först semester en vecka 😉
    Ha det bra så länge.

    • Vad kul!! Vi fick fick köpa brödrost när jag insåg att detta är ett kanonbröd att rosta 😉
      Blir jätte roligt att höra hur brödet blir hos er!
      tips kan vara att bra ta den mindre mängden kokosnötmjöl och ev tillsätta 1 dl fibrex, antingen mixad eller som dom är.

  8. Hej!
    En liten fråga om ditt bröd som jag blir nyfiken på att baka. Fungerar det med mandelmjöl istället för kokosmjöl. Har bara mandelmjöl, dessutom gillar jag inte kokos sâ jag hoppar helst över det.

    • hejsan och välkommen hit!!
      nej det kommer inte fungera med mandelmjöl, då blir det mer en kaka än bröd, skulle jag tro. Kokosmjölet hittar du på LCHF butiken på nätet. Mjölet doftar svagt kokos långt ute i periferin, och därför upplever de allra flesta att färdiga produkt får ingen smak av kokos. Vill man att ex en kaka ska smaka kokos måste man tillsätta kokosflingor.
      Mariann

  9. Eva skriver:

    Detta ska prövas, tack för att du delar med dig.
    Jag har bara en fråga, är det en 2-liters brödform du har använt?

  10. Addoshi skriver:

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
    Äntligen någon som kom på LCHF-bröd utan att behöva blanda ”155 olika” nötmjöl sorter, och det tar inte då lång tid heller.
    Tack för det suveräna receptet!

  11. Katarina skriver:

    hej!
    brödet låter helt fantastiskt!
    tänkte testa att baka detta bröd i morgon men mitt stora problem är att jag inte har något kokosnötmjöl, tror du att de går att ersätta det med enbart fibrex?
    Mvh Katarina

    • Hejsan! Välkommen hit!
      tror inte det blir lyckat med bara fibrex, då blir det något annat men inte detta ljusa bröd. Jag kan ibland lägga i 1 dl fibrex och drygt 1 dl kokosnötmjöl. Jag föreslår att du köper dig 1 kg kokosnötmjöl och väntar med bak tills du fått hem det, sedan kan du ju baka mycket av det som finns under kategorin bakverk 🙂
      jag köper på LCHF Butiken http://www.lchfbutiken.se/
      kram Mariann

      • Katarina skriver:

        Ja jag får nog ta o köpa på mig det 🙂
        Funderade även på om det kanske går att använda 1 dl fibrex o 1dl pofiber, tror du det blir helt tokigt? 😛
        Har bara ätit enligt LCHF i ca 2 månader så jag har inte riktigt hajjat allt ännu. 🙂

        Kram Katarina

    • Jag tycker det helt klart är värt kostnaden, då mjölet är så drygt. Du kan nog våga testa 1 del av varje, kokosnötmjöl, pofiber och fibrex.
      Om du provar skriv gärna hur du upplevde brödet då.:)
      //Mariann

      • Katarina skriver:

        testade idag o baka med enbart pofiber och fibrex, det blev bra! men brödet smakade lite för mkt ägg för min smak :/

        men tack åter igen för receptet! 🙂

    • Det kan jag tänka mig då du inte hade kokosnötmjöl i alls. Då blir det äggsmak i alla lchf bröd. Men prova att baka enligt recpetet så får du ett bra bröd.
      //Mariann

  12. joly skriver:

    Tack för receptet! Jag testade att baka brödet idag, och det blev verkligen supergott! 😀

    • Mariann skriver:

      Varsågod!! 🙂
      ja det är faktiskt ett superrecept!
      Välkommen hit och jätte kul att du kommenterad, uppskattas. 😀
      Kram Mariann

  13. Eva49 skriver:

    Hej,

    Jag undrar varför man inte använder jäst i LCHF-bak, är det mer kolhydrater än i bakpulver, eller av någon annan anledning?

    • Mariann skriver:

      Hej och varmt välkommen hit!
      Jäst använder ju socker för att jäsa och socker används ju inte i LCHF.
      Det socker vi använder är ju sukrin och stevia och jag tror inte att jästsvampen uppfattar det som mat/socker, våra kroppar gör ju inte det heller.
      Kram Mariann

  14. Eva49 skriver:

    OK, tack för snabbt svar;)

  15. Emily skriver:

    Hej! Tack för en grym blogg, jag och min kille har levt med lchf i ett halvår nu och hämtar massor med inspiration från din (gamla och nya) blogg! Till midsommar tänkte vi testa ditt bröd, och jag funderade på, skulle man kunna slänga i brödkrydda eller pomerans eller något för att få en lite mer kryddig limpa, eller tror du det blir alldeles galet? Jag saknar verkligen de smakerna mer än jag någonsin saknat bröd, hade varit så fint att lyxa till med ett smakrikt bröd till nubben. 😉 Tack för bästa lchf-recepten! Kram

    • Mariann skriver:

      Hej och grattis till ett bra kostval!
      Jätte tack för er positiva respons på mina recept! 😀

      Jag tycker absolut du ska krydda upp brödet lite med brödkryddor och pomerans!
      Varför inte ta lite extra fibrex i också så man får det lite mer grova och kryddor?
      Du får gärna ge mig respons på hur det blev med kryddor, det blir jag tacksam för. 😀
      Kram till er båda från Mariann

  16. Jaana skriver:

    Funderade på om man inte skulle kunna använda detta recept och baka i en springform. Sedan dela i tårtbottnar.
    Har du provat?
    Det är ju liksom lite sockerkakskonsistens och kanske skulle passa att göra jordgubbstårta till midsommar?
    Har du annars något annat recept som passar att göra tårtbottnar av?

  17. Jaana skriver:

    Glömde nämna tidigare att jag bakat detta ljusa bröd två gånger nu.
    Mer än nöjd bägge gångerna. Det här brödet kommer jag att baka fler gånger.
    Helt säkert!

  18. Ida skriver:

    Hej Mariann!

    Jag undrar om du vet hurivida kokosnötsmjöl är glutenfritt eller inte? Om det är det, vill jag tacka så oändligt mycket för det första receptet på glutenfritt bröd med lite kolhydrater!
    /Ida

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Jodå, det är helt glutenfritt! Alla mina bakverk och bröd är glutenfria. 😀
      Det kommer att komma i en framtid (hoppas jag) min bakbok med bas av kokosnötmjöl, vilket gör att alla bakverk ( 40 st) är glutenfria. 🙂
      Kram och välkommen tillbaka
      Mariann

  19. Lotta skriver:

    Hej Marianne!
    Jättegott bröd, men jag satte in det nederst i ugnen och hade inne det som du sagt. Kände på det och det verkade ok, men det var degigt sedan när jag åt det. Har du det på något annat ställe i ugnen?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      Vad roligt att du provar att baka mitt brödrecept 🙂
      Jag brukar ha det i mitten av ugnen och jag använder varmluftsugn.
      Brödet är bäst att rosta och ganska hårt tål det att rostas.
      Hoppas det blir bättre nästa gång.
      Kram Mariann

  20. Jennie Hellström skriver:

    Går det att frysa in detta bröd? =)

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      Jodå det går utmärkt att frysa. Jag brukar dela brödet i två delar och frysa hälften. Sedan finns det ett inlägg om att styckfrysa brödet i skivor.
      Kram Mariann

  21. Ella skriver:

    Hej
    Jag vet inte hur alla lyckas med att baka LCHF-bröd. Provade detta men det blev bara ett halvrått omelettliknande bröd som smakade kokos :(, och jag börjar undra vad jag gör för fel…

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      jag vet inte, men är du 100% säker på att du har köpt RÄTT kokosnötsmjöl?
      Det blir första frågan vi får reda ut ditt problem med.
      kram från Mariann

  22. Gunilla Ullenius skriver:

    Tack för en ovärderlig blogg för mig som LCHF:are! När kommer din bakbok -kanske till jul hoppas jag. Läser i ett av dina inlägg att denna bok kommer att utgå till stor del från kokosmjöl. Tänkte köpa denna bok tillsammans med en påse kokosmjöl i julklapp till min mor (om boken kommit ut då förstås). Själv har jag inte så stort behov som är ute på nätet och där finner massor av recept. Min mor dock, hon äger inget internet och förlitar sig på t ex böcker. Tack än en gång!

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 😀
      vad underbart roligt att höra att du finner min blogg ovärderlig 😀
      Ja, jag försöker göra min blogg till en blogg jag själv har saknat, en blogg där man finner ”allt” både mat & bak recept och också fakta och ny vetenskap, allt i en salig blandning.
      Ang boken så kommer den tyvärr inte att hinna komma ut före jul, det är en lång process med att trycka böcker…
      Så ett förslag kan ju vara att ge din mor ett brev ”presentkort” med en ”garanti” om boken och en kokosnötsmjölspåse och kanske också sötningen, så det blir lätt att gå igång med hälsosam bakning!
      Uppskattar att höra att också boken är väntad 🙂
      Kram och än en gång tack
      Mariann

  23. Eva-Britt skriver:

    Hej.
    Tänkte försöka baka det här brödet idag, min dotter ska bjuda på smörgåstårta när hennes sambo fyller år. Eftersom min svärdotter är glutenintolerant så slår jag två flugor i en smäll. Har du använt det till smörgåstårta någon gång?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      Det går utmärkt att använda till smörgåstårta eller stubbe!
      Kram och lycka till med bakningen
      Mariann

  24. Annika skriver:

    Tack för en väldigt inspirerande blogg!! Bröd är det livsmedel jag har saknat mest, så detta kom som på beställning. En annan grej jag kan få ett väldigt sug efter är pizza, och jag har inte riktigt hittat något recept på nätet som fungerat för mig. De flesta är alldeles för ”omelettiga”. Har du något tips på bra pizzabotten? Pizza passar ju så bra in i LCHF-stilen, men just botten består mest bara av vetemjöl så det går ju bort.

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit! 😀
      Kul att du finner min blogg inspirerande, ja brödet är nog den stora ”stötestenen” för de allra flesta. Många menar ju på att godis och liknande inte var så svårt att släppa, men BRÖDET!?
      Så i vårt spannmål hävdar jag, måste det finnas något oerhört beroendeframkallande…. vad vet jag inte.
      Pizza, det är ju också mkt bröd 😉
      Jag har inte ett pizza-recept, men jag kan tänka mig att 1 stort eller 2 små ägg, 0,5 dl kokosnötsmjöl, 1 tsk fiberhusk och lite bakpulver och salt kan vara något att starta med.
      Kanske ska prova ut detta idag…. får se…
      Kram och välkommen hit igen
      Mariann

    • Mariann skriver:

      Nu ligger pizza-receptet ute, hoppas det kommer smaka! 😀

  25. Frida Wård skriver:

    Hej! Har en fråga ang det ljusa brödet. Jag bakade det häromdagen och visserligen blev det helt ok, men jag undrar lite över konsistensen av smeten. När jag blandade i kokosnötsmjölet så blev smeten plötsligt inte ”smetig” längre utan snarare en kompakt klump som jag liksom fick platta ut i en form. Jag har bakat andra saker med kokosnötsmjöl och jag upplever att det är samma sak varje gång. Hur gör du när du vänder i mjölet? Vispar eller blandar med slickepott eller vad? Och ska det bli lite rinnande så det går att hälla i en form? Jag kanske missförstår.
    Mvh Frida

    • Mariann skriver:

      Jag vispar lite lätt med elvispen en jätte kort stund, sedan ”rör” jag med elvispen lite till det sista.
      Om man låter kokosmjölet svälla blir det en klump, så det kan antagligen bero på det. Det brukar inte göra något för brödet ändå om det får stå en stund.
      Ev kan du prova och ta mindre mängd kokosnötsmjöl?
      Vi häller sällan ut smet av kokosmjöl utan den blir mer ”klicka ut smet” och breda lite.
      Hoppas det var svar.
      //Mariann

  26. Affe skriver:

    Vill bara tacka för brödet…jätte gott…dina verkar dock högre än mina… men jag experimenterar vidare… har även tipsat om ditt bröd på fetbobas forum…..

    Affe

    • Mariann skriver:

      Hejsan och välkommen hit!
      Kul att det gick hem brödet och jätte roligt att det får lov att spridas ut! 🙂
      jag ska erkänna att det är bara den enda gången som brödet blev så högt, så… 😉
      Kram Mariann

  27. Isabelle skriver:

    Hej!
    Hade så höga förhoppningar på detta bröd efter alla kommentarer och bakade det till punkt och pricka enligt receptet (Aman pranas kokosnötmjöl, i springform) inför min födelsedag då jag skulle bjuda på smörgåstårta.. vilken besvikelse! 🙁 Smakar ägg, ägg och bakpulver. Och ägg. Inte ens världens godaste (hemgjorda) räksallad lyckades rädda tårtan och jag riktigt såg hur gästerna kämpade för att få ner maten (vi är konnässörer av lyxsmörgåstårtor men tyvärr har jag fått diagnosen celiaki nu och var tvungen att tänka om). Väldigt tråkigt och jag förstår inte alls hur det kunde bli så fel? Jag följde verkligen receptet slaviskt.

    Mvh Isabelle

  28. Camilla skriver:

    Hej!
    Bakade detta bröd för ganska länge sen men det blev inte bra. Blött och svampigt, hjälpte inte att rosta två gånger. Läste högre upp att det finns olika kokosnötsmjöl. Vad är skillnaden?

    • Mariann skriver:

      hejsan och varmt vælkommen hit!
      Den fræmsta skillanden ær i kolhydratshalt, låg kolhydratshalt ingen kokossmak. den som jag har har 4 gram per 100 gram kokosnøtsmjøl.
      Kram Mariann

  29. Tack för receptet. Jag har skrivit om det på min blogg om du vill se:
    http://vardagfest.blogspot.com/2012/01/rostbrod-lchf.html

    Jag har gjort det två gånger, en gång utan fibrex och en gång med… båda mycket goda. Funderar på att testa att göra smörgåstårta med det. Jag kontrollerar alltid brödet med termometer innan jag tar ut det, har det en innertemperatur på över 90 grader brukar det vara klart.

  30. Lina skriver:

    Hur många kolhydrater blir det per skiva på ett ungefär?
    Jag har ingen brödrost, går det att rosta i ugnen tror du?

    • Mariann skriver:

      Du kan säkert rosta det i ugnen, prova!
      ett ställe som det är jätte enkelt att lägga in sin mat är http://www.minmat.net/
      då får du fram exakt hur det ser ut med mängd kolhydrater. 🙂
      Det bör bara vara ca 10 gram i hela brödet kanske mindre.
      Du får bäga upp och lägga in i denna kalkylator så ser du. Ägg väger ju också lite olika så.
      Kram från Mariann

  31. Mynlen skriver:

    Nu har jag bakat detta bröd, med litet annat kokoksmjöl, nämligen den från coconut secret. Fungerade jättebra också.Tycker dock den smakar för mycket ägg, så nästa gång ska jag ta fler äggvitor än äggulor. Någon som provat det redan? Sen kom jag på att om man gör en moskovich kaka (vet inte om det heter samma i sverige) så ska man vispa äggen väldigt länge, minst 5 minuter. Då ingår inget bakpulver heller och det blir mjuk och luftigt. Undrar om det skulle hjälpa att vispa äggen så länge också (plus ha bakpulvret såklart).

  32. Lena D skriver:

    Hej
    Har suktat på det här brödet ett tag nu och igår kväll bakade jag det och tänkte att det skulle bli gott med rostat bröd.
    Tog 11 ägg och 1,5dl kokosnötsmjöl. Bröade formen med sesamfrön, vita vallmofrön och lite lite kokosmjöl. 175gr och det tog 50 min. Gick sönder då det inte släppte i botten riktigt.
    Fin konsistens så proportionerna verkar funka.

    Men så smakade jag och fick spotta ut. Fisksmak! Fattar inte alls vad som är fel? provade att rosta och la philadelphia och kivad jordgubbe på men fisksmaken trängde igenom. Jag gillar både ägg, kokos och fisk men detta var inte bra. Tyvärr är brödet i soporna nu!

    Någon med liknande erfarenhet?

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Så tråkigt 🙁 min tanke är att äggen smakar fisk att hönorna utfodras med fisk helt enkelt.
      Prova en annan sorts ägg och se om det blir bättre. Minska äggen till 10st?
      jag har inte hört någon nämna fisksmak av brödet någonsin.
      Kram från Mariann

      • Lena D skriver:

        Kanske v ar fel på äggen då. Men dessa ägg har jag ju ätit av förut utan fisksmak. Normalt brukar jag äta änglamarks ekologiska men hade en annan sort denna gång. Äh det var å trist för jag tror verlkligen att receptet är bra. Synd på 11 ägg bara

  33. Caroline skriver:

    Åh inget Fiberhusk! Vad glad jag blir! Måste prova! Tror du det funkar med mandelmjöl tills man får hem kokosmjölet? =) Kan tycka att mandelmjölet ibland tar över i smak… men värt ett test ju =) Tusen tack!

  34. Zahra skriver:

    Hej!
    tror du att det går att byta ut smör mot rapsolja? Pga mjölkproteinallergi

    • Mariann skriver:

      Om jag skulle byta ut smöret hade jag hellre valt kokosfett (utan smak).
      Rapsoljan är nämligen lite tveksam hälsomässigt.
      Har du annars provat att göra ghee? Det ska ju vara helt utan mjölkprotein. 🙂
      Kram från
      Mariann

  35. Jag som blivit sädesintollerant och äter enligt lchf älskar det här recpetet. Men jag har omlaborerat det lite. River i ost och har i sesamfrön i smeten. Blir så fruktansvärt gott! Tack för det här underbara receptet!

  36. Ska strax ta ut mitt första försök ur ugnen och det ser lovande ut! Om det smakar lika bra som det ser ut så kommer det upp ett inlägg i bloggen (med en länk till dig, såklart) så småningom. 🙂 Tack på förhand för ett bra recept!

  37. Frida skriver:

    Hejsan!

    Jag har gjort det här brödet förut och det blev jättegott och väldigt mättande! Dock blev det lite fuktigt och kompakt, blir det torrare med fibrex?

    Jag tänkte göra en smörgåstårta på det den här gången och undrar om jag bör ta dubbla sats i en normalstor springform?

    Tack för alla underbara recept!

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Det bör räcka med 1 sats fördelat i 2 st rund springform ca 24 diameter. Jag bakar alltid i 2 formar för att dela i 4 delar blir svårt då det inte finns en gräddad över eller undersida. men är du av den modiga sorten så prova att grädda satsen i 1 st form och dela i fyra bottnar.

      Jag tycker annars det blir för mkt bröd om man skulle öka satsen.
      Ett tips som är bra är att byta ut lite kokosmjöl och ta 1 dl kokosmjöl 1 dl mandelmjöl och 3 msk fiberhusk.
      Hoppas du får till det
      kram Mariann

  38. madde skriver:

    hur stor ska brödformen vara? min är 30 cm är det för stort?

  39. Marie skriver:

    Jättegott bröd!

    Jag tillsatte Fibrex och bröade formen med sesamfrön. Smak och konsistens blev så god. Så har jag bakat dina grova tekakor, som jag också tyckte mycket om. De är så läckra och välsmakande och med väldigt bra tuggmotstånd. När det gäller ditt Julbröd, föreslog du att jag kunde pröva med grädde när jag inte ville ha i öl. Det blev inte alls så dumt.

    Beträffande dina kanelbullar, så är de mycket godare än de som är bakade på vanligt mjöl. Jag brukar någon gång ibland köpa en kanelbulle, men det slutar alltid med att jag sitter och tuggar och tuggar och tuggar på en stor äcklig degklump med pärlsocker som krasar mellan tänderna. Konsistensen i dina kanelbullar är helt perfekt.

    Jag brukar alltid blanda ut smörpaketet (normalsaltat) med 1,5 dl kallpressad rapsolja, eftersom jag tycker det blir så god smak. Jag använde denna blandning till kanelbullarna, Tog då 2,5 msk Bakery och en dryg tesked kardemumma. Det blev mycket gott. Det verkar som om man kan använda normalsaltat smör i bakverk. Kanske beror det på rapsoljan . . ?

    Överhuvud taget tyckte jag det var så spännande att börja äta LCHF-bröd och -bakverk. Jag hade trott att konsistensen skulle bli väldigt konstig och att brödet skulle falla sönder i munnen. Men det blir ju tuggmotstånd som i vanligt bröd.

    • Mariann skriver:

      Ååå vad roligt å höra att du uppskattar bröden och bakverken, oerhört glädjande! 🙂

      Jag läser också att du använder bakery+, litet tips ifall du inte redan gjrot det, recensera sgärna ockret på Stevia Vital skicka ett mail dit formuläret funakr inte. Då är du med i utlottning av min bakbok ELLER om du hellre vill min nya bok som utkommer i jan/feb brödboken. 🙂
      jag tycker det är roligt att man recenserar 😉

      Kram från Mariann

  40. Lena skriver:

    Hej!
    Just bakat ditt ljusa bröd enligt receptet men tog bara en halv tsk salt och ökade gräddningstiden till 40 minuter och det blev väldigt gott =)
    Tack o kram till dig

    • Mariann skriver:

      Varsågod. Jag bör nog öka gräddningstiden i receptet också, för det är många som behöver det. 🙂
      Kul att du skrev och berättade här. Uppskattas.
      Mariann

  41. Elin skriver:

    Hej! Jag såg jättemycket fram emot att äta ett gott bröd som gick att rosta men när det var varmt smakade det jättemycket kokos.. Jag hade bara i 1.5 dl.. Ska det smaka kokos? Jag har lite svårt för den smaken..

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Vilket mjöl har du använt?

      • Elin skriver:

        Det kokosmjölet som du rekomenderar.. Så det är inte fel mjöl för jag var noga att köpa det som är ”rätt”.

        • Mariann skriver:

          Du kanske är ytterligt känslig för kokossmaken?
          Kanske ka du byta ut 1 dl av kokosmjölet mot 2 dl mandelmjöl?
          Prova och se om det funkar.
          Det kan också vara så att du måste vänja dig vid smaken, alla mjöler har ju en smak, precis som råg, havre mm, ibland får man vänja sig vid nya smaker.
          Har du provat baka något annat bakverk med mjölet ex en mjuk kaka?
          Hur smakar kakan då?

  42. S skriver:

    Ser ju gott ut, men 10-12 ägg på en limpa blir en helt extrem kostnad för en limpa bröd tycker jag… Kanske kan vara värt det någon gång då och då…

    • Mariann skriver:

      Numera gör jag mest på 8-10 ägg, dock är det ju mat och sålunda värt det 😉
      men vill man verkligen få till volymen på brödet så är det 10-12 ägg som gäller.
      Man äter ju inte lika mkt brödskivor som de traditionella för man blir så illans mätt fort 😉

  43. Pia skriver:

    Limpan är bakad och doftar ljuvligt. Ser fram emot att provrosta mig en macka till lunch med smör och ost på. Längtat så!

  44. Melina skriver:

    Hej har testat baka detta bröd nu men det blir blåaktigt, vad kan det bro på? Väldigt konstigt, har aldrig varit med om detta tidigare…

  45. jag gilla inte brödet alldeles för kompakt liknar sockerkaka i strukturen

  46. Kajsa skriver:

    Med så få ingredienser, tydligt recept och många positiva kommentarer tänkte jag att det inte skulle bli så svårt att lyckas med detta bröd. Men mitt bröd blev riktigt äckligt! Det både låter och känns som en disktrasa när man trycker på det, otroligt svampigt och äggigt. Smakar omelett med mjöl i. Vad kan jag ha gjort gör fel, eftersom så många verkar älska detta bröd?

    • Mariann skriver:

      Prova att minska på äggen kanske.
      Öka lite på mjöl. Det är väl bara det som går att göra.
      Bäst blir brödet hårt rostat, har du provat det?

      • Kajsa skriver:

        Hej, och tack för snabbt svar Marianne! Men jag har upptäckt felet nu. Jag var inte tillräckligt påläst om kokosnötsmjöl innan, så använde kung markattas kokosmjöl, vilket ju inte alls är samma sak! Det blev precis som du skrivit i ett annat inlägg (har lusläst allt du skrivit om ämnet nu); kokosomelett. Blä! Grynigt och obehaglig konsistens som växer i munnen. Ska kila in på en hälsokost och köpa riktigt kokosnötsmjöl snarast! Visst är det tråkigt att 11st ekologiska ägg gick till spillo, men misstag måste ju begås för att lära sig saker, visst? 😉 Jag ska definitivt ge detta bröd en andra chans med rätt mjöl!

Kommentera

*