Mjuk chokladkaka

17 januari, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

6 ekologiska ägg
3 msk Bakery+ sötning
150 gram smält osaltat smör
3 dl creme fraiche eller smetana
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl kokosnötsmjöl
0,5 dl pofiber
2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sötning ordentligt  fluffigt. Häll i det något avsvalnade smöret och creme fraichen och blanda väl runt.
Blanda alla torra ingredienser och ev sikta ner kakaon. Blanda sedan ner det torra väl i smeten. Grädda i en sockerkaksform (1,5 l) som är bakplåtspapperklädd i 175 grader i ca 40 min.

Denna blir hög! 🙂 och ge barna en rejäl tjock skiva och ett glas fet mjölk så håller de sig mätta länge… 😉

©MariannAndersson

 


Annonser

19 kommentarer

  1. Carola skriver:

    Måste fråga en sak. Jag köpte hem steviasocker från hälsokosten innan jul och testade att baka LCHF lussebullar, pepparkaksbollar och bounty. Men fy säger jag!!
    Alla sorter fick samma konstiga bismak som knappt gick att få bort från munnen. De var verkligen vidrigt.
    Sen dess har jag inte vågat mig på att testa något med steviasocker igen.
    Vad kan jag ha gjort för fel?!

    • Mariann skriver:

      Hejsan Carola och varmt välkommen hit!

      Du har kanske tagit för mycket, jag märker att man lätt kan överdosera steviasockret och jag tycker nog att jag hamnar i max 0,5 msk steviasocker (steviavital) och gärna 2 msk extra erythritol.
      jag kan tänka mig i mina bounty kanske bara 1-2 tsk och 1 msk erythritol.
      Det ‘r stevian som går igenom och jag håller emd dig, det är inte gott.
      Det lutar åt att min egen blandning av ca 3 msk erythritol(sukrin, sötrix och sötin) och 1/4-1/2 krm stevia är bäst, då blir det inga bismaker av någon.

      jag ahr stora förhoppningar på steviasockren, men kanske det blir att min egen blandning ändå är bäst.
      Kram från Mariann

  2. Ann-Christine skriver:

    Har samma erfarenhet som Carola ang steviasocker. Vill ändå gärna prova din mjuka chokladkaka och undrar om rekommendationen för den är det du skriver ovan om ca 0,5 msk steviasocker plus 2 msk sukrin?

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      ja det lär nog bli fler som upplever steviasockrets steviasmak, den är svårdoserad då den innehåller såpass mkt stevia.
      Jag hoppas man kan lyssna på mig att man kan använda min blandning för då uppträder inte detta.
      Jag hade tagit så som du säger, kanske tom ta 3 msk sukrin, då kakan är stor.
      Kram från Mariann

  3. Anna Rundkvist skriver:

    Hej Mariann!
    Har du något bra recept på Banankaka eller kan man lägga till det i det här receptet kanske?

    Mvh, Anna

    • Mariann skriver:

      Du kan absolut ta i en mosad banan i denna, ta bort kakaon och dra ner på ett ägg och ev bara 2 dl CF.
      Så får du en fin banakaka hoppas jag.
      Säg till hur det går!
      Kram

  4. Anna Rundkvist skriver:

    Ok! Tack Mariann! Ska prova någon dag!!

  5. Cicci skriver:

    Du är min nya idol! Denna chokladkakan var jättegod när jag bakade den igår men idag är den underbar och fantastiskt god 🙂

  6. Anki Lindberg skriver:

    Hej Mariann! Tack för ditt recept på denna UNDERBARA chokladkaka! Den är bara så mumsig – en klar favorit bland LCHF-bakverk! Härligt ”mossig” konsistens och mustig chokladsmak. Lycka! <3

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! 🙂
      Jooo, den är underbart god, härlig chokladsmak och konsistens.
      jag dricker inte mjölk, men känner att till den skulle ajg vilja ha ett stort glas kall sådan och en redigt tjock skiva kaka….
      Mums
      Kram från Mariann

  7. Nina skriver:

    Kan jag ta något annat än crème fraise (har inte det hemma just nu.. Orutinerat! 😉 ) Kan det funka med fet fjällfil?

  8. Anneth skriver:

    Tack så hjärtligt för en god kaka! Jag gjorde halv sats och det fick bli muffins av smeten (10 stora, 200 grader i 25 minuter). Jag ökade smörmängden en aning och hade i ca 1 dl mixade kokosflingor. Jättegott och saftigt med kokos & choklad. 🙂

  9. Sofia skriver:

    Hej Mariann! Jag började med lchf för ca 3 månader sen, är egentligen frisk och hyfsat vältränad men hade ett förfärligt sötsug. Nu är detta borta och jag mår bättre än aldrig förr. Mitt stora intresse har alltid varit att baka och givetvis ville jag experimentera i köket så jag hittade hit och provade några recept. Vet inte vad jag gjorde för fel, det blev inte så gott.. MEN häromdagen hittade jag samma franska stevia som du använder och vilken skillnad! Gjorde den här chokladkakan igår och mums! Jag hade nästan gett upp hoppet om lchf-bak och omgivningen sa också ”Nyttigt kan inte vara gott”. Men den franska stevian är ju riktigt bra, nu skall jag beställa din bok 🙂 Tack för alla dina fantastiska recept!

    • Mariann skriver:

      Ååå vad roligt att det tillsut blev bra!
      ja det kan vara svårt detta med sötningen och det gäller att lite experimentera själv och komma fram till vad man själv tycker om.
      Hoppas min bok kommer till stor nytta och glädje!
      Stor kram
      Mariann

  10. Marielle skriver:

    Hej!
    Gjorde denna fast med Sukrin Gold. Underbar! Blev ju som ”vanlig” kaka gjord på mjöl.

Kommentera

*