Ny undersökning propagerar för mer växtsteroler i maten

1 oktober, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Sahlgrenska Akademin- Göteborgs Universitet släpper idag nyheten om:
”Ett högt kostintag av naturligt förekommande växtsteroler sänker kolesterolvärdet i blodet och ger lägre risk för hjärtinfarkt. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Växtsteroler finns naturligt i alla livsmedel från växtriket. Eftersom växtsteroler blockerar tarmens upptag av kolesterol i tarmen har de ända sedan 1950-talet använts för att behandla förhöjda kolesterolvärden.

En avhandling vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, visar nu att personer som äter mycket växtsteroler dessutom har upp till 24 procents lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. ”

Växtsteroler är det som finns bla i Becel.

Det mest intressanta här för mig är att de skriver så här om kvinnor:
”Hos kvinnor sågs inte motsvarande effekt, vilket dels kan bero på att de undersökta kvinnorna var färre och dels på att kolesterolvärdet inte är en lika stark riskfaktor för hjärtinfarkt hos kvinnor. ”

och detta är något Uffe Ravnskov mfl sagt hela tiden: Inga kvinnor ska äta statiner!

Statiner gör ju exakt detsamma som växtsteroler gör dvs sänker kolesterolhalten. Här verkar vi få då en undersökning som kan peka åt det hållet.

Gunnar Lindgren om växtsteroler

 

 


Annonser

Kommentera

*