Omvandlingstabell

13 september, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Jag vågar påstå att i all lågkolhydratsbakning går det att använda vilket socker/sötning som man själv önskar. Det är i alla fall så i alla mina recept både på bloggen och i bakboken.
Sötningen fyller ingen annan funktion än att söta lite så bakverk blir just bakverk och inte smakar mat.
Du är alltså välkommen att söta med:  vitt socker, råsocker, honung, hermesetas (aspartam), canderel (aspartam), xylitol (björksocker), agavesirap, kokossocker, erythritol (sötrix, sötin, sukrin, ICA stevia strö) eller stevia (steviolglykosid) ca 350-450 x sötare än socker.
Det är endast du själv som väljer vilket sötningsmedel du vill använda.
Du kan också välja att inte söta alls, är du tillräckligt avsötad funkar det mesta utan sötning. Ex så är ju både bär, grädde, mandlar och kokosmjöl söta i sig. Detta gör att mycket kan bakas helt utan socker för er som vill det och anser sig vara helt avsötade. Dock blir det nog problem när man ska bjuda på bakverken till de som inte är det.

Här sammanställer jag en liten omvandlingstabell för alla er som undrar vad jag ska ta av ex honung när det står Bakery+ i ett recept, eller tvärtom, dvs Hur ska jag tänka.
2 msk Bakery+ motsvarar ca:
3 msk eryhtritol och 1/4 krm stevia
1 dl erythritol ( sukrin, sötin och sötrix)
1 krm stevia
1 dl socker
1 dl råsocker
1 dl hermesetas strö
1 dl canderel strö
1 dl ICA stevia strö
1 dl kokossocker
1 dl xylitol-björksocker
0,75-1 dl agavesirap
0,5 dl honung
0,5 dl Sukrin+

Vill du ta reda på vilket GI (hur snabbt det höjer blodsockret) en del socker har läs här. Därefter kan du göra ett bra val av vad som får ingå i din kost. Överväg vilket som är viktigast för dig.

 


Annonser

45 kommentarer

  1. Katharina skriver:

    Det här var kanonbra, tack så jättemycket.

  2. Helena skriver:

    Toppen Marianne! Tack!

  3. Anna Haeggman skriver:

    Åh vad bra!! Tack så mycket. Jätte bra med en tabell. Den går ju att använda åt båda hållen. :)

  4. stina skriver:

    just vad jag efterlyste, tack

  5. Camilla Irene Johanson skriver:

    Helt underbart. Tack snälla för att du delar med dig så frikostigt av all din kunskap. Det uppskattas enormt. Den här tabellen är guld värd. Gör att man kan tänka och experimentera lite själv. ;-) Har du en för olika mjölsorter också?

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Nix, för mjölerna är det svårt finns liksom inget generellt där, där handlar det om ”fingertopps känsla”, beror så mycket på vad man vill baka.
      Kram Mariann

  6. Susanne skriver:

    Tack för all kunskap och härliga recept.
    Ser med spänning fram mot den nya boken.
    Susanne

  7. Maria skriver:

    Hej!
    Tack för en superblogg!!! :D

    I min familj kör vi paleo och då går det ju bra med torkad frukt nån gång ibland, så vi brukar söta våra bakverk med torkade dadlar mixade i lite vatten.
    Så min fråga är såklart, ungefär hur många dadlar tror du det skulle behövas för att motsvara 2 msk Bakery+?
    Det av dina recept jag just nu är intresserad av att testa är lussebullarna…och då vill jag ju inte att det ska bli för stor skillnad i volymen (plus konsistensen) på degen, eftersom den ska svälla, vilket kanske är risken med dadlar och vatten.
    Tankar?
    Vänliga hälsningar
    Maria

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      jag har ingen aning vad gäller dadlar.
      men om man sk ata 0,5 dl honung så kanske man lättare kunde omvandla det till dadlar för dig som är van å söta med det?
      Lycka till!
      Kram Mariann

  8. RobinEH skriver:

    Tror du att det fungerar och förbereda en större mix av Eryhtriol och Stevia, t.ex. 12msk Erythriol och 1krm stevia, eller riskerar man att fördelningen blir ojämn vid användning?

    • Mariann skriver:

      Det går jätte bra, tror tom att 4,5 dl erytritol och 2 tsk stevia har nämts som en blandning som motsvarar min.
      Detta mixas då en bra stund tillsammans.
      Funkar nog bra.

      • RobinEH skriver:

        Jag tog allt Erytriol jag hade kvar, 3.25dl, och blandade med ca 1.8ml. Insåg i samband med detta hur viktig matematiken faktiskt är. :/
        3.25dl=325ml=ca 21.6msk
        21.6msk/3msk=7,2portioner
        7,2*0.25ml(1/4krm)=1.8ml
        325ml+1.8ml=7,2portioner
        Portion=2msk Bakery+
        Eller har jag räknat snett? :)

  9. evab skriver:

    Efterlyste en sån tabell på FB och fick en länk hit. Tusen tack för den listan. Är ganska ny på området och bor på landet där det är svårt att få tag på div. varor så till att börja med blir det honung när det är som nödvändigast att ha lite sött men med tiden lär jag mig väl mer och mer. Ska börja plöja igenom bl a din blogg!

    • Mariann skriver:

      KUL!! :D
      Du är varmt välkommen och jag hoppas du finner dig väl tillrätta och det minsta du undrar något FRÅGA!
      jag finns här och svara alltid, kanske inte bums men oftast samma dag… om jag inte är bortrest, men då står ju det på bloggen också så ;)

  10. Carola skriver:

    Hej!
    Jag sökte på blandning av stevia och sukrin och hamnade hos dig! :-)
    Det jag försökte ta reda på är om den kalla metallsmaken från sukrinet försvinner helt när man blandar med stevia, såsom i din egen mix?
    Jag har testat att göra maränger på bara sukrin men det var fruktansvärt….

    Tack för en fin blogg!
    Hälsningar/Carola

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit! :D
      ja så är det, erytritolens bismak den kalla lite metalliska smak och ofta lite sveda/starkt i halsen den frösvinner när man tar max 2-3 msk, men då blir ju alt väldigt osött och många kan inte äta bakverken då. Det är där stevian kommer in, tar man då 1/4 krm stevia ( eller 2 msk av bakery+) så undkommer man bismaker från både stevia och erytritolen. Ibland så kan ju en överdosering av stevian också ge en bismak.

      bakery+ /Mariannsocker är ju ett socker som ajg varit med om att ta fram, jag fick provbakade massor för att ta reda på vilken blandning som var bäst ur: lagom sötma, liten dosering (för att undkomma erytrotlens bismak och då också drygt ;) ) och inga bismaker av någondera sort.
      Detta blev då Bakery+ som är 3x sötare än socker, det finns inget annat märke med den styrkan.
      Det finns 5x och i den går stevians bismak väldigt väl igenom. Sedan finns det 2x och där kan risken vara för vissa att erytritolens smak går igenom, ICA stevia strö får man räkna in som ren erytritol och därmed blanda med stevia.

      Hoppas detta var till lite hjälp
      stor varm kram
      Mariann

  11. Carola skriver:

    Hej igen!
    Stort tack för ditt snabba svar! :-)

    Jag äter enligt Gi (inte LCHF) i övrigt, men ibland vill man ändå ha ngt sött i t ex bakverk. Då ska jag köpa stevia, leta fram påsen med sukrin igen och så blanda enligt dina mått. Om det smakar bra så kanske jag köper Bakery + sedan!

    Kram & God Jul
    /Carola :-)

  12. Eutrofi skriver:

    Hei og takk for info. Men, nå kommer dumme spørsmål fra nordmenn da ;) ”Bakeri+” er ikke noe jeg kjenner til. Så, kunne du være snill og fortelle meg hvor mye 1 dl sukker (farin) tilsvarer i eks Sukrin+ ??
    På forhånd takk for hjelpen

    mvh
    Eutrofi

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      Inga frågor är dumma! :D
      Om du kikar längst ner i tabellen så står det 0,5 dl sukrin+ och lite längre upp står det 1 dl socker båda dessa motsvarar 2 msk Bekry+. :D
      Hoppas detta var till hjälp, säg till igen annars!
      Kram Mariann

  13. Lider skriver:

    Sötningsmedel är hälsofarligt!

    http://aspartame.mercola.com/

  14. Cecilia skriver:

    Undrar över florsocker. Vad kan jag byta ut det emot??

  15. Sussi skriver:

    Hejsan :-)
    Gått på lchf ett tag nu o känner hur det kliar i fingrarna efter att baka….MEN jag blir inte klok på det här med sötningsmedel. Jag fick en liten provpåse av en vän med Green canderel stevia strö eller vad det är…men i alla lchf recept finns sukrin, eller Icas stevia strö. Min vän sa att Green canderel är mycket sötare än båda dom två sortera….

    Så det jag undrar är ju…..hur mycket tar man?
    Om det står 1 msk sukrin…tar jag då 2 msk med mitt?
    Likaså om det står 1 msk av Icas stevia strö…är det då 1 msk av mitt?

    Väldigt förvirrande med alla olika sötningsmedel osv

    • Mariann skriver:

      Hejsan!
      jadu detta med sötningsmedel, det är en djungel.
      jag skulle inte använt canderel då den innehåller annat ”mös och bös”.
      Sukrin och ICA stevia strö får man jämställa med varandra dvs erytritol.
      ICA har en minmial gnutta (mikroskopisk) stevia i vilket gör att de får
      använda stevia i sin märkning, men det är så lite att jag jämställer den med
      ren erytritol (sukrin, sötin och sötrix)

      Det absolut bästa sötningsmedel är när man blandar erythritol ch stevia (
      men givetvis med långt mer än ICA)
      Jag tror du får bra kläm på det hela genom att läsa i denna länken.
      http://mariannslchf.se/baka-med-lchf/102-2/ica-stevia-stro-vad-ar-det-egentligen/
      läs gärna de andra sidorna upp i den gråa raden under den gröna, där finner du just en omvandlingtabell.

      har du fler frågor så hör av dig bara
      Allt gott,
      Mariann

    • Mariann skriver:

      ser att du redan stött på omvandlingstabellen ;) missade vart frågan din var lagd någonstans…
      Vad gäller candelrel så vet jag inte doseringen, hur många gånger sötare än socker är den?

      • Sussi skriver:

        Hmm….står att det är 1 tsk socker = 1 tsk candelrel…

        fast om det inte är att rekommendera att använda det så borde jag kanske satsa på någon annan typ av sötningsmedel

        • Mariann skriver:

          Jag tycker du ska satsa på något bättre.
          För isåfall om det är den doseringen så ska du ta 1 dl till mina 2 msk bakery+ i bloggens recept.
          Och enligt den doseringen är den ju lika söt som socker och det är ju sukrin och ICA stevia strö också.
          Satsa på något som är minst dubbelt så söt som socker, då är chansen att sötman är bra och inga bismaker upplevs.

  16. Anna-Clara skriver:

    Hej Mariann. Fantastiskt bra sida med mycket bra tips för en LCHFare. Har även andra recept där det hela tiden hänvisas till sukrin /sukrin melis + droppar med stevia sweet. Jag bakar hellre med ditt Bakery+ men vet inte hur jag ska omvandla i recepten. Kan du guida mej i denna djungel ?. Tack på förhand. :-)

    • Mariann skriver:

      TACK! Det är en djungel detta, men ajg kan inte mer än denna omvandlingstabell, du får använda den så gott det går.
      det generella vad gäller Baker+ är 1,5.2 msk i en normal kaka, det brukar funka. Är du avsötad kan tom 1 msk räcka.

  17. Rebecka skriver:

    Trodde aldrig att jag skulle ha behov av denna tabell men ack så fel jag har. Nu lämnar jag sötningsmedel bakom mig och kör med honung istället. Bra att veta hur jag ska dosera honung i dina recept.

  18. Madeleine skriver:

    Hej Marianne!

    Jag undrar hur mycket sukrin+ 1dl vanlig sukrin (alltså inte +) motsvarar?

    Mvh//Madeleine

    • Mariann skriver:

      nu förstår jag nog inte helt undrar du vad 1 dl sukrin motsvarar i sukrin+?
      Som jag uppfattar det så är sukrin+ 2 gg sötare än socker, så minst 0,5 dl av skrin+ måste man för att motsvara 1 dl sukrin.
      Hoppas detta var svar

  19. Lena skriver:

    Hej,

    Jag undrar om bakery plus går att använda till att göra saft?
    Hälsningar
    Lena

  20. zizzias skriver:

    Hej Marianne!
    Hjärtligt tack för omvandlingstabellen. Jag har tidigare använt ICA sötströ, varit nöjd med den, lätt att få tag på, rimligt pris – men så kände jag och andra av en obehaglig svidande känsla på tungan – av vissa bakverk med sötströ och började söka alternativ. Tack vare din tabell kom jag fram till att Bakery+ är bästa alternativet. MiPris per bakverk blir lägre, mindre mängd behövs. Man behöver inte mixtra o blanda med stevia för att få en blandning med lagom sötma – som inte ger obehagligheter. Önskar det fanns att köpa i varenda matbutik!

    • Mariann skriver:

      jag håller med dig, det ÄR den bästa sötningen på marknaden :D
      Vi kan ju försöka påverka våra närbutiker att ta in bakery+ tillslut kasnke det går :D

  21. zizzias skriver:

    Dags för 1a beställning Bakery+

  22. Bitte skriver:

    Hej! Hur mycket honung ersätter jag med så det blir likvärdigt? Kom på att jag vill baka men har inget sötningsmedel hemma. Vill baka något lussebulle med LCHF.

Kommentera

*