Prinsesstårta – Prinstårta

23 maj, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Mitt tårttips nu till Pingsthelgen
och Mors Dag!

Då jag inte vill färga marsipanen med grön karamellfärg har jag här valt att färga marsipanen med blåbär och det gör tårtan lite lila, den kan då kanske kallas för Prinstårta istället för Prinsesstårta.
©MariannAndersson

14-16 bitar
(har man fler sorters kakor räcker den säkert till 4 personer till, receptet kan också halveras för mindre tårta)

Ingredienser tårtbotten:
200 gram smält osaltat smör
2 dl grädde
7 ägg
2 msk Bakery+ sötning
2 dl kokosnötsmjöl
1 tsk vaniljpulver
3 tsk bakpulver

Glasskräm till fyllning 1 o 2:
4 dl grädde
4 gelatinblad
6 äggulor
3  msk Bakery+
1 tsk vaniljpulver eller 2 vaniljstång urgröpt
100 gram smör

4 dl hårt vispad grädde

3 dl mosade hallon till fyllning 2 (man tvistar om Prinsesstårta ska innehålla sylt eller inte och då kallas Operatårta, välj själv)

Översta och tredje fyllningen:

3 dl hårt vispad grädde

Marsipan lock:
400 gram mandelmjöl eller malda mandlar
3  msk Bakery+
1 äggvita
pressad saft ur 0,5 dl frysta tinade blåbär

pudra med Bakery+


Gör gärna vaniljkrämen/glasskrämen och marsipanen dagen innan så de hinner sätta sig och marsipanen bli riktigt kall.

 Glasskrämen:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.Vispa samman alla ingredienser till vaniljkrämen utom smöret, låt det sjuda upp (får ej koka) ordentligt, det ska bara nästan koka. När den tjocknat så ta den från värmen och vispa ner gelatinbladen, rör sedan i smöret bit för bit. Låt kallna och vispa sedan 4 dl grädde ganska hårt och vänd ner i krämen, låt stå kallt tills den tjocknat/stelnat.
Vaniljkräm med vispad grädde i kallas glasskräm.
Även marsipanen bör göras dagen innan så den är ordentligt kall när den ska kavlas. Kavla gärna ut den på stenskiva eller ett kallt underlag.

Tårtbotten:
Vispa äggen till tårtbotten fluffigt i flera minuter, tillsätt sedan det smälta smöret, grädden, vaniljen och sötningen, vispa ordentligt ner detta.
Blanda sedan kokosmjölet med bakpulver och blanda ner det i smeten väl. Häll smeten i en bakplåtspapperklädd rund springform 24 cm i diameter. Grädde i 175 grader i 30-40 minuter, känn med sticka att den är torr. Låt tårtbotten svalna  och dela den sedan i tre bottnar.

Gör så här:
Vispa  3 dl grädde ganska hårt till tredje fyllningen.

Bred ut halva glasskrämen på första bottnen och lägg den andra ovanpå. Bred mosade hallon på den andra botten och  bred  resterande glasskräm på den andra bottnen och lägg den sista och tredje bottnen ovanpå. Hit kan den gott göras dagen innan/flera timmar innan och stå kallt med plastfolie tätt omkring.

Bred ut den hårt vispade grädden och se till att det blir en lagom hög kulle.

Marsipanlocket:
Låt den malda mandeln/mandelmjölet och sötningen gå i matberedaren med knivar i några minuter. Blanda äggvita med blåbärsaften, och häll i dem óch låt knivarna blanda till lagom konsistens, ta kallt vatten om du tycker den känns torr.

Kavla ut marsipanen på 2 st bakplåtspapper lätt omlott ( för att kunna kavla ut diametern) penslade med lite smält smör tryck ut marsipanen lite och lägg den på pappren, lägg två till tre lager plastfilm över och kavla den ganska tunt, men inte för tunn. Se till att den är rejält mkt större än tårtan. Dra av plastfilmen och pensla med smält smör på den sidan. Detta för att hindra marsipanen att svettas av att ligga kloss an grädden.
Lyft locket med smörpappren kvar och vänd försiktigt men snabbt över på grädden, måtta bra för det går inte att lyfta och ändra.
Tryck till lite försiktigt runtom och laga eventuella hål med överbliven marsipan, blir den torr fukta upp med kallt vatten
Vill du undslippa veck så skär lite skåror och tryck till. Skär av överbliven marsipan, eller tryck till kanten.

Pudra med erythritol-flor. Ställ kallt.

Vill du göra det riktigt läckert så knyter du ett band roten foten så försvinner alla fingeravtryck ;). Ett vitt/silver band passar läckert till denna färgsättning.

Givetvis kan man göra marsipanrosor och ringla choklad över.
Gör lite mer mandelmassa om du vill göra rosor.
Bli inte förskräckt när du ser färgen på marsipanen, det blir helt ok när den är utkavlad tunt och pudrad. 🙂
Man får förklara fördelen att undkomma kemiska färgämnen av att färga med blåbär för de som blir konfunderade 😉

©MariannAndersson

 

 

 

Översta och tredje fyllningen:


Annonser

35 kommentarer

  1. Cissi skriver:

    Du nämner inte prinsessdopet? 😉
    Panduro har naturliga färgämnen, många fina färger, förresten!

    • Mariann skriver:

      Har dom? Hade jag ingen aning om får undersöka dessa och dess naturlighet. 🙂 Tack för tipset!
      Soliga hälsningar
      Mariann

    • Mariann skriver:

      Kollade deras hemsida, och det står bara naturlig livsmedelsfärg, men vad betyder det, det står inte… då blir jag misstänksam, jag vill ju gärna vet hur den är naturlig.
      //Mariann

  2. Cissi skriver:

    jag har köpt svart t.ex. det är från nån trädbark eller aska eller vad det var, al tror jag… det är utsuddat på etiketten så jag ser inte, den ena röda tror jag var rödbetsextrakt. Och sen var det en julröd som jag inte minns vad det var, bladgrön finns och det var också nån växt.

  3. Anna Haeggman skriver:

    Låter jätte gott! Men den ser ut som palt bröd. 😉

  4. bagerskan skriver:

    Att det tvistas på nätet är inte konstigt.Men operatårta är med sylt o princess/gröntårta utan..Ha en skön pingst:)

    • Mariann skriver:

      Ja så är det alltid, men många bagerier säljer Prinsess med sylt så… Ja man får helt enkelt välja själv. 🙂

  5. Susanne skriver:

    Håller på och gör glasskrämen nu men undrar om jag inte gjort fel? Hade i 4 dl grädde i vaniljkrämen men det kanske bara skulle vara 2 dl i den och sedan 2 dl vispad? Tycker det blev ganska mycket. Nåja, får väl hoppas det funkar ändå. Det står på kylning nu iaf… :/

  6. Anna skriver:

    Gjorde halv sats i en avlång form.
    Blandade blåbärspulver( bara ren torkad) i marsipanen.
    Skar i bakelsebitar.
    Mycket bra,snygg och god tyckte även de som är van vid fulheter tack Mariann!

    • Mariann skriver:

      KUL!! 😀
      ja det går ju att göra alla möjliga varianter! Bara fantsain som sätter gränserna 😉
      Tycker din idé var super!
      Kram från Mariann

  7. Anna skriver:

    Man måste nog göra enligt instruktion dvs låt kräm och marsipan
    stå i kyl ett dygn.

  8. Susanne skriver:

    Nu är tårtan klar och finns att beskåda på min blogg! 🙂 Den blev superfin och jättegod! 🙂

  9. Susanne skriver:

    Tack, tog med till jobbet dagen efter och den gjorde succé, ALLA ville ha receptet. 🙂

    • Mariann skriver:

      Åååå vad roligt! 😀
      Här blev den omtyckt också av släkt o väner som blev bjudna på sonens 23 års kalas.

  10. Jonas skriver:

    Hej!

    Kan man skippa marsipanlocket men göra själva tårtbotten och glasskrämen och göra en jordgubbstårta av det, medtårtbotten, glasskrämen och jordgubbarna?

    Funkar det?

    • Mariann skriver:

      Självklart!
      Täck tårtan med vispad grädde och skivade jordgubbar uppepå! Supergod midsommartårta blir det då! 😀

  11. Jonas skriver:

    Ska man inte vispa i 4 dl hårdvispad grädde, i receptet strå det endast 2 decliliter?

    • Mariann skriver:

      Ooppsss smugit sig ett fel det ska vara 4 dl även i receptet. Möe grädde är det i tårtan 😉
      Nu ska det vara rättat. JÄTTE TACK för upplysningen! 🙂

  12. Jonas skriver:

    Min sista fråga om tårtan:)

    Jag skall servera tårtan på fredag:) Då undrar jag om jag kan göra glasskrämen på onsdag då jag inte hinner göra den på torsdag, går det att göra så tidigt?

    • Mariann skriver:

      Det borde gå bra, förvara den bara i en burk med tättslutande lock så den inte smakar ”kylskåp” sedan 😉
      och använd så färsk grädde som möjligt också.

  13. Jonas skriver:

    En burk med tätsittande plastfolie funkar väl också?

    • Mariann skriver:

      Lägg dubbla lager isåfall och se till att det verkligen sluter tätt under botten. Bäst är ett med tättslutande lock.

  14. Jonas skriver:

    Vad menar du med färsk gräddE?

    • Mariann skriver:

      Den får ju inte gå ut på fredag exempelvis. Köp grädden i morgon och med så lång hållbarhet som möjligt utan att för den skull vara ”fejkgrädde”
      40% MÅSTE det vara 😉

  15. Malin skriver:

    Hur stor form använder du?
    Tack!

Kommentera

*