Socker lika beroendeframkallande som kokain

22 juli, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

Skriver Illustrerad Vetenskap i nya numret no 11.
man skriver också
”I mänsklighetens barndom var socker en bristvara, och det betyder att vi – liksom andra djur – är genetiskt disponerade att sukta efter den energirika ”söta kicken”. I dag har vi fri tillgång till godsaker – och avhåller oss inte. En västerlänning hinner i genomsnitt inta tre kubikmeter socker under sitt liv. Det motsvarar två fyllda soptunnor!

Förklaringen är att socker är vanebildande. Nyare försök på råttor visar att de söta kristallerna faktiskt är mer vanebildande än kokain och ger samma abstinens som heroin. Inte nog med det: andra försök avslöjar att socker är skadligt för levern och leder till frosseri. I USA gräver man extra djupt i sockerskålen, och en rad forskare är så bekymrade att de har startat en rörelse, som vill förbjuda försäljning till minderåriga. Mycket tyder på att den gamla, snusförnuftiga förmaningen ”allting med måtta” gäller i synnerhet för socker.”

Nu har jag inte läst tidningen så vad man skriver mer kan jag inte säga något om, MEN  den sista raden i stycket man skriver på hemsidan som jag gjort i kursivstil  reagerar jag på. Att det andra är sant betvivlar jag inte, men den som satt samman denna text kan ju uppenbarligen inte tänka…
OM socker  är lika beroendeframkallande som kokain och ger samma abstinens som heroin, hur kan man då skriva en sådan mening??
Menar samma person eller redaktören på Illustrerad Vetenskap (som väl är den som ska stå för det som skrivs?) att man också kan säga så till begynnande heroinister att det bara är att knarka med måtta?
Om man uppenbarligen säger så om sockret. Eller kan det vara så att alla numera är mer eller mindre beroende av socker och kan inte släppa det alls, utan alla måste bara få lov att äta med måtta, för man själv bestämmer väl vad som är måtta? Då kan man ju få behålla sitt socker…
Eller är det en åsikt som är sprungen ur textförfattarens eget lilla beroende som inte kan släppas, eller vill man inte tro att beroendet kan bli så starkt av socker?
Ja, vad är det som gör att människor tänker så, så de kan skriva så?

 


Annonser

13 kommentarer

  1. Steffen skriver:

    Ja – jag reagerade också på den meningen! Men bortsett från den blundern var artikeln ganska intressant. Vi köpte faktisk tidskriften bara för att läsa den.

    • Mariann skriver:

      Ja jag antog nästana tt artikeln var bra :), för blunder det kan man verkligen säga om den meningen, synd att den finns där…

  2. Emma Kihlberg skriver:

    Jag tror vi alla är så mitt uppe i sockerpsykosen att vi inte kan tänka oss ett liv utan socker. Jag tror vi, i form av mänskligheten alltså, måste få distans till denna chockerande information om socker. Att förändra ett beteende tar lång tid, ibland krävs t.o.m. en helt ny generation. Jag försöker få min mamma att sluta med socker, men det går inte, hon vill ha lite socker i allt (istället för mycket socker i allt, vilket förvisso vore värre). Jag försöker få mina vänner att sluta ”sockerknarka”, men dom vill inte veta av något sådant. Dom lever hellre kortare liv än slutar med sockret. Ja, precis som narkomaner resonerar. I slutändan måste man komma ihåg att man inte förändra någon annan sig själv. De runtomkring en kan i bästa fall inspireras, men de som inte är öppna för det får man låta vara, helt enkelt.

  3. vilken extremt häftig blogg du har, jag vill bara säga det att detta måste vara den bästa bloggen jag sett vad gäller flera aspekter, jag hoppas du förstår vilken underbar blogg du har….allt är så samspelt på bloggen…designen, inläggen mm….jag är riktigt imponerad….jag upptäckte din blogg av en vän på facebook, hoppas du gillar min blogg på facbook också, då syns du där så fler av mina vänner får syn på dig,dom är väldigt bloggintresserade.
    https://www.facebook.com/pages/Classes-lilla-blogg/143702972315095

  4. Linda skriver:

    Jag har läst att om socker vore ett nytt livsmedel som Livsmedelsverket skulle godkänna så hade det inte skett.
    Socker har över 70!! biverkningar. Ska se om jag hittar infon i min låda och återkomma. Men visst är det skrämmande…

    • Mariann skriver:

      ja det är spörsmål om sockret och också för den delen alkoholen hade fått finnas idag…
      Hoppas du hittar den det hade varit intressant att lsäa :D

  5. Anna skriver:

    Långa listan för den som orkar läsa.

    1 Socker kan hämma immunförsvaret.
    Jämför Använda Amuse System för att stärka ditt immunförsvar.
    2 Socker upprör mineral relationer i kroppen.
    Jämför Minerals.
    3 Socker kan orsaka hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och crankiness hos barn.
    4 Socker kan ge en betydande ökning av triglycerider.
    5 Socker bidrar till att minska försvaret mot bakteriell infektion (smittsamma sjukdomar).
    6 Socker orsakar en förlust av vävnad elasticitet och funktion, desto mer socker du äter, desto mer elasticitet och funktion som du förlorar.
    7 Socker minskar med hög densitet lipoproteiner.
    8 Socker leder till krom brist.
    9 Socker leder till cancer i bröst, äggstockar, prostata och ändtarmen.
    [Detta uttalande kan behöva kvalificerad och omformuleras i mindre absoluta termer, se även nummer 120, 126 och 143.]
    10 Socker kan öka fastande nivåer av glukos.
    11 Socker orsakar kopparbrist.
    12 Socker stör upptaget av kalcium och magnesium.
    Jämför boken extrakt.
    Dessutom måste socker kalcium att metaboliseras och enligt uppgift drar de nödvändiga beloppen från tänder och ben om dessa ges inte via livsmedel som innehåller biotillgängligt kalcium.
    13 Socker kan försvaga synen.
    14 Socker höjer ett neurotransmittorer: dopamin, serotonin och noradrenalin.
    15 Socker kan orsaka hypoglykemi.
    16 Socker kan ge en sur mag-tarmkanalen.
    17 Socker kan orsaka en snabb ökning av adrenalin nivåer hos barn.
    18 Socker malabsorption är vanlig hos patienter med funktionell tarmsjukdom.
    19 Socker kan orsaka för tidigt åldrande.
    20 Socker kan leda till alkoholism.
    21 Socker kan orsaka karies.
    22 Socker bidrar till fetma.
    23 Hög intag av socker ökar risken för Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
    24 Socker kan orsaka förändringar ofta finns i person med magsår eller duodenalsår.
    25 Socker kan orsaka artrit.
    26 Socker kan orsaka astma.
    27 Socker hjälper i hög grad okontrollerad tillväxt av Candida albicans (jäst infektioner).
    Jämför anmärkning om Candida albicans i Svampar producerar mykotoxiner: Den Svamp / Mykotoxin etiologi mänskliga sjukdomar (särskilt cancer).
    28 Socker kan orsaka gallsten.
    29 Socker kan orsaka hjärtsjukdomar.
    30 Socker kan orsaka blindtarmsinflammation.
    31 Socker kan orsaka multipel skleros.
    32 Socker kan orsaka hemorrojder.
    33 Socker kan orsaka åderbråck.
    34 Socker kan höja glukos och insulinsvar i orala preventivmedel användare.
    35 Socker kan leda till tandlossning.
    36 Socker kan bidra till benskörhet.
    37 Socker bidrar till saliv surhet.
    38 Socker kan orsaka en minskning i insulinkänslighet.
    39 Socker kan sänka mängden av vitamin E i blodet.
    40 Socker kan minska tillväxthormon.
    41 Socker kan öka kolesterol.
    42 Socker kan öka det systoliska blodtrycket.
    43 Socker kan orsaka dåsighet och minskad aktivitet hos barn.
    44 Högt sockerintag ökar avancerade produkter glykation slut (AGE) (socker bundet icke-enzymatiskt till protein).
    45 Socker kan störa absorptionen av protein.
    46 Socker orsakar födoämnesallergier.
    47 Socker kan bidra till diabetes.
    48 Socker kan orsaka förgiftning under graviditeten.
    49 Socker kan bidra till eksem hos barn.
    50 Socker kan orsaka hjärt-kärlsjukdom.
    51 Socker kan försämra strukturen av DNA.
    52 Socker kan ändra strukturen av protein.
    53 Socker kan göra vår hud ålder genom att ändra strukturen av kollagen.
    54 Socker kan orsaka grå starr.
    55 Socker kan orsaka emfysem.
    56 Socker kan orsaka åderförkalkning.
    57 Socker kan främja en förhöjning av lipoproteiner med låg densitet (LDL).
    58 Högt sockerintag kan försämra den fysiologiska homeostasen i många system i kroppen.
    59 Socker sänker enzymers förmåga att fungera.
    60 sockerintag är högre hos personer med Parkinsons sjukdom.
    61 Socker kan orsaka en permanent förändring [av] hur de proteiner fungerar i kroppen.
    62 Socker kan öka storleken på levern genom att levercellerna delar.
    63 Socker kan öka mängden av lever fett.
    64 Socker kan öka njur omfattning och ge patologiska förändringar i njuren.
    65 Socker kan skada bukspottkörteln.
    66 Socker kan öka kroppens vätskeretention.
    67 Socker är fiende # 1 i avföring.
    68 Socker kan orsaka myopi (närsynthet).
    69 Socker kan äventyra slemhinnan i kapillärerna.
    70 Socker kan göra senorna skörare.
    71 Socker kan orsaka huvudvärk, inklusive migrän.
    72 Socker spelar en roll i pankreascancer hos kvinnor.
    73 Socker kan påverka skolans barnens betyg och orsaka inlärningssvårigheter.
    74 Socker kan orsaka en ökning i Delta, alfa och theta hjärnvågor.
    75 Socker kan orsaka depression.
    76 Socker ökar risken för magcancer.
    77 socker [CAN] orsaken dyspepsi (matsmältningsbesvär).
    78 Socker kan öka risken att få gikt.
    79 Socker kan öka nivåerna av glukos i ett oralt glukostoleranstest över intag av komplexa kolhydrater.
    80 Socker kan öka insulin svar i människor som äter höga socker diet jämfört med låg sockerhalt kost.
    81 Hög raffinerat socker diet minskar inlärningsförmåga.
    82 Socker kan orsaka mindre väl fungerande två blod proteiner, albumin och lipoproteiner, vilket kan minska kroppens förmåga att hantera fett och kolesterol.
    83 Socker kan bidra till Alzheimers sjukdom.
    84 Socker kan orsaka blodplättar vidhäftningsförmåga.
    85 Socker kan orsaka hormonella rubbningar, vissa hormoner blir underactive och andra blir överaktiv.
    86 Socker kan leda till bildandet av njursten.
    87 Socker kan leda till att hypotalamus håller på att bli [ing] mycket känsliga för en stor variation av stimuli.
    88 Socker kan leda till yrsel.
    89 Kost med högt socker kan orsaka fria radikaler och oxidativ stress.
    90 Höga sackaros kost för individer med perifer vaskulär sjukdom ökar kraftigt trombocytadhesion.
    91 hög sockerhalt kost kan leda till gallan cancer.
    92 Socker feeds cancer.
    Jämför Socker och cancer.
    93. Hög sockerkonsumtion hos gravida ungdomar är associerad med en ökad dubbel risk för att leverera en liten för-gestational ålder (SGA) barn.
    94. Hög sockerkonsumtion kan leda till väsentlig minskning av dräktigheten tid bland ungdomar.
    95. Socker hämmar matens restiden genom mag-tarmkanalen.
    96. Socker ökar koncentrationen av gallsyror i avföringen och bakteriella enzymer i tjocktarmen. Detta kan ändra galla att producera cancerframkallande föreningar och tjocktarmscancer.
    97. Socker ökar estradiol (den mest potenta formen av naturligt förekommande östrogen) hos män.
    98. Socker kombinerar och förstör fosfatas, ett enzym, vilket gör processen för matsmältningen försvåras.
    99. Socker kan vara en riskfaktor för gallblåsan cancer.
    100. Socker är en beroendeframkallande substans.
    101. Socker kan berusande, liknande alkohol.
    102. Socker kan förvärra PMS.
    103. Socker ges till för tidigt födda barn kan påverka mängden koldioxid de producerar.
    104. Minskning av sockerintag kan öka känslomässig stabilitet.
    105. Kroppen ändrar socker i 2 till 5 gånger mer fett i blodet än vad det gör stärkelse.
    106. Den snabba absorptionen av socker främjar överdrivet intag av föda hos överviktiga individer.
    107. Socker kan förvärra symptomen hos barn med Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).
    108. Socker påverkar negativt urin elektrolyt sammansättning.
    109. Socker kan bromsa förmåga binjurarna att fungera.
    110. Socker har potential att framkalla onormala metaboliska processer i en normal frisk individ och för att främja kroniska degenerativa sjukdomar.
    111. IVs (intravenösa matning) socker vatten kan stänga syre till hjärnan.
    112. Hög sackarosintaget kan vara en viktig riskfaktor för lungcancer.
    113. Socker ökar risken för polio.
    114. Högt sockerintag kan orsaka epileptiska anfall.
    115. Socker orsakar högt blodtryck hos överviktiga personer.
    116. Inom intensivvården, vilket begränsar socker räddar liv.
    117. Socker kan orsaka celldöd.
    118. Socker kan öka mängden mat som du äter.
    119. Hos unga rehabilitering läger, när barnen sattes på en låg socker diet, det var en 44% minskning av antisocialt beteende.
    120. Socker kan leda till prostatacancer.
    121. Socker torkar nyfödda.
    122. Socker ökar östradiol hos unga män.
    123. Socker kan orsaka låg födelsevikt vikt barn.
    124. Större förbrukning av raffinerat socker är associerad med en sämre resultat av schizofreni.
    125. Socker kan höja homocystein i blodet.
    126. Söta livsmedel öka risken för bröstcancer.
    127. Socker är en riskfaktor vid cancer i tunntarmen.
    128. Sockret kan orsaka cancer i struphuvudet.
    129. Socker framkallar salt och vatten retention.
    130. Socker kan bidra till mild minnesförlust.
    131. Som socker ökar i kosten för 10-åringar, det finns en linjär minskning av intaget av många viktiga näringsämnen.
    132. Socker kan öka den totala mängden mat som konsumeras.
    133. Exponera en nyfödd till socker resulterar i en ökad preferens för sackaros i förhållande till vatten vid 6 månader och 2 års ålder.
    134. Socker orsakar förstoppning.
    135. Socker orsakar åderbråck.
    136. Socker kan orsaka hjärnan förfall i prediabetiska och diabetisk kvinnor.
    137. Socker kan öka risken för magcancer.
    138. Socker kan orsaka metabola syndromet.
    139. Socker intag av gravida kvinnor ökar neuralrörsdefekter hos embryon.
    140. Socker kan vara en faktor vid astma.
    141. Ju högre sockerkonsumtion desto fler chanser att få colon irritabile.
    142. Socker kan påverka centrala belöningssystem.
    143. Socker kan orsaka cancer i rektum.
    144. Socker kan orsaka livmodercancer.
    145. Socker kan orsaka nedsatt (njure) cell carcinoma.
    146. Socker kan orsaka levertumörer.

    _______________________________

  6. Anna skriver:

    Jag hittade den på http://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d71518db9cb46222d062d48-sanningen-om-socker fanns ingen referens:) Det ända jag gjorde va att översätta den så alla kunde läsa….

Kommentera

*