Vaniljglass med rabarberkompott

27 maj, 2011 av Mariann Lämna en kommentar »

4-6 portioner

Ingredienser:
6 dl grädde
3 äggulor
1 vaniljstång
2 msk Bakery+ sötning

Rabarberkompott:
400 g rabarber
2 msk bakery+ sötning
1 dl vatten eller 1 dl torrt vitt vin

Gör rabarberkompotten så här
1. Ansa och skiva rabarbern i ca 2 cm bitar.
2. Häll på sötning och vin eller vatten
3. Låt detta koka upp under försiktig omrörning, låt koka  i ett par-tre minuter. Rör försiktigt om man vill ha lite bitar kvar. Låt sedan svalna under lock.

Gör glassen så här
1. Sjud halva mängden grädde  med sötning och fröna ur urkärnade vaniljstängerna, lägg i stängerna också. Låt sjuda några minuter. Låt svalna något med stängerna kvar. Häll sedan i resterande grädde och ta bort stängerna.
2. Vispa gulorna och ta i lite av den av svalnade grädden, blanda väl.
3. Ta gulorna i grädden och ställ tillbaka på spisen, vispa och sjud vidare. Får ej koka. Sjud tills det tjocknar något. Ställ sedan kastrullen kallt, gärna över natt.

Glassmaskin:
Förbered en förvaringsburk som får ligga i frysen en stund och ställ serveringsskålarna i kylen. Häll sedan smeten i glassmaskinen och veva i sakta mak i ca 15-20 minuter. Häll upp i förvaringsburk eller servera genast.

I frysen:
låt glassen frysa i minst 4 timmar och rör ca 1 gång i halvtimmen.

Servera den kalla glassen med småljummen raberberkompott!

Tips: Frys vitorna.  Kompotten funkar utmärkt som sylt på en rostad skiva ljust bröd.

 

©MariannAndersson

 


Annonser

4 kommentarer

  1. Eva49 skriver:

    vad gör man med den andra hälften av grädden? den skall väl också blandas i, eller??

  2. Berit skriver:

    Hej! Jag undrar om du menar att all grädden ska i vid andra sjudningen?

    • Mariann skriver:

      Hejsan och varmt välkommen hit!:D
      Ett jätte tack för att du gör mig uppmärksam på lite knasigheter i beskrivningen. Uppskattas mkt.
      Jodå det ska den och det handlar bara om att grädden med vaniljen inte får vara för varm när gulorna kommer så ta i resterande grädde efter en stund när vaniljstången dragit ur så blir den lagom sval för gulorna.. jag har ändrat i beskrivningen och hoppas det blev lite tydligare.
      Kram och tack igen!
      Mariann

Kommentera

*