Varning om teflongaller från slv

16 juni, 2012 av Mariann Lämna en kommentar »

De nya teflongallren som man ska lägga på grillgallret för att förhindra att maten fastnar och/eller ramlar imellan kan avge giftiga gaser.

Slv varnar idag med pressmeddelande 

Mina tankar går genast till alla som steker i teflonpannor och många gånger på höga temperaturer…
dem varnar man inte för, kan det beror på att ”nyttan” enligt slv är viktigare?
Nyttan=steka fettsnålt

Här steker vi alltid i gjutjärn, har både stekpannor och gryta.
Vad steker ni i?

 


Annonser

18 kommentarer

 1. Helena skriver:

  Vi steker i både och beroende vilken som är ren men även om vi steker i teflon pannan så har vi mycket smör i 🙂

 2. Monicas Mat skriver:

  teflon.. har ont i axlar och nacke, och orkar inte lyfta de tunga gjutjärnen fast de är ju väldigt bra..

 3. Sofia skriver:

  Gjutjärn när man ska steka kött, det går aldrig att få en fin stekyta i en teflonpanna! Teflon använder jag när jag steker ägg, omelett eller grönsaker… och självklart då i mycket smör och kokosolja.

 4. Peter skriver:

  Använder aldrig teflon över huvud taget. Tror inte på sånt skräp. Köpte ett teflongaller för att prova, men la på det på grillen lite för tidigt så det brann upp. Bevisade bara för mig att det inte var menat att laga mat på.

 5. Therese skriver:

  Hemma steker vi med gjutjärn det e så dåligt kvalité på alla teflon så teflon lossnar efter ett tags användande. Både farligt och värdelöst.

 6. Monica skriver:

  Nej vad jobbigt det blev nu då….vi använder alltid detta galler. Fantastiskt bra att grilla grönsaker på. Men även lax och hamburgare som gärna faller ner emellan gallret annars. Tur att det inte är så ofta. Ska läsa artikeln så får jag väl utvärdera sen hur vi gör.

 7. Ingela skriver:

  Teflon, mina händer och handleder klarar inte av att lyfta dessa tunga gjutjärnsgrytor/stekpannor.

 8. Matgiken skriver:

  Gjutjärn, rostfritt eller kolstål är det som gäller är hemma. INTE teflon. Tips till alla som väljer bort gjutjärn på grund av tyngden:
  — Leta efter en panna med ett litet ”hjälphandtag” mittemot det vanliga handtaget. Blir mycket lättare att lyfta då!
  — Kolstålspannorna känns aningen lättare än gjutjärn. Värt att kolla på.
  — Satsa på en lite mindre panna. Ett par centimeter gör stor skillnad när du ska lyfta.
  — Kolla på loppis! Vi hittade en liten, smidig Kockums-panna på så sätt — för en 50-lapp! 🙂

 9. lusen skriver:

  Jag gör ofta äggröra och då brukar jag använda en teflonkastrull, men vill helst använda något annat. Jag tycker dock inte att röran blir lika bra i andra kastruller. nu funderar jag på att köpa enkastrull av märket le creuset, det är en gjutjärnsgryta som är emaljerad på insidan och ska passa till såser, den är dyr 1099 kr, sedan finns det någon som heter Hackman med någon keramisk beläggning, Matador heter den, drygt 500 kr Är det någon som har något bra tips eller erfarenhet av ovanstående? Jag tycker det är lite otäckt med alla konstiga material. Även i gjutjärn kan hålla dåligkvalité, hoppas inte det gäller ett sådant där dyrt märke.

  • Mariann skriver:

   Jag känner inte till dessa märken och jag säger som du det är dåligt med alla konstiga material.
   och som du säger även gjutjärnet kan skifta i kvalité. 🙁
   Hoppas någon läsare här knner till dem och vet något, där kunde jag också vara intresserad av att få veta.
   Vi gör äggröra i gjutjärnpannan på svagare värme, det funkar bra tycker vi. Men jag vet att teflon är bra på många sätt vad gäller ägg, men gifterna!!??
   Kram Mariann

 10. Marie skriver:

  I höstas läste jag en studie om hur farligat det är med teflonstekpannor. Där stod att burfåglar dött av de giftiga ångorna. Jag blev helt förskräckt. Jag som har katt och i alla år använt teflonpannor!
  Det första jag gjorde var att göra mig av med teflonpannan och åka in till Coop Forum och köpa Skeppshults stora stekpanna. Visst är den stor och tung – men man behöver inte lyfta den för att stjälpa ut exempelvis en omelett. Ett par stora breda stekspadar brukar räcka. Jag brukar också låta den glida på ett korkunderlägg från spis till diskho när jag ska diska den.
  .
  Man kan nog också använda den istället för kettlebells till styrketräning 🙂

  • Mariann skriver:

   Ha ha, jag mräker redan hur min lilla styrketränig gjort att jag fixar mina grytor o pannor bättre, men visst finns det knep just med många spadar 😉

 11. Niklas skriver:

  Hur är det med en sådan här stekpanna: Zwilling Twin Choice Stekpanna Thermolon

  Den låter ju toppen bra tycker jag, men frågan är om det kanske är några andra farliga ämnen där?

  Annars får det bli en gjutjärn ifrån skeppshult.

  Följer din blogg med spänning, alltid något intressant att läsa!

  Med vänliga hälsningar
  Niklas

  • Mariann skriver:

   jadu, jag hittar på lite att skriva och babbla om ibland 😉
   har inte en aning om den stekpanna, jag hade nog hållt mig till gjutjärn, gammalt beprövat. 🙂
   Kanske någon här som känner till nått om den?
   tack för att du lsäer bloggen! 😀

  • Mariann skriver:

   snabbt googlande:
   http://www.blogher.com/greenpan-safe-alternative-toxic-teflon
   så är materialet så nytt att man inte vet och all info om det inte tillgängligt verkar det som… skulle jag hålla mig långt ifrån, silicon och nanoteknik… hhhmmm….
   man får nog goolga mer och läsa mer om detta.

 12. Intressant. Jag brukar ofta varna för teflon. Det är en plast som innehåller fluor som är ett av våra absolut giftigaste och reaktiva ämnen.

  http://www.fettdieten.se/lchf-tips/tips_grillning_grillutrustning

Kommentera

*